A Hurghadai buszbaleset pszichológiai vonatkozásai

By 2011.11.02. március 4th, 2019 Blog

Megrendítő hírrel szembesültem a hét elején, egy népszerű utazási iroda transzfer busza balesetet szenvedett, és sokan, köztük gyerekek is az életüket vesztették. Sajnálatos, hogy egy ilyen esemény megtörténhet, tragédia ez mindenkinek: az utazóknak, a hozzátartozóknak, és az irodának is.

A médiában hallottam, hogy pszichológusokat is kiküldtek a helyszínre, és nekik sincs könnyű dolguk. Azok a szakemberek, akik ilyen helyzetekben segítséget nyújtanak, speciális felkészültséget, ismereteket igényelnek.


Egy katasztrófát túlélt áldozatok egy igen nehéz, és a pszichét erősen igénybe vevő helyzetben vannak. Tudatállapotuk beszűkült, az eseményre szinte alig, vagy éppen ellenkezőleg nagyon élesen emlékeznek, sokkos állapotban vannak, ezért a segítségnyújtás is az erre az állapotra irányuló támogatásban rejlik. Egészen másfajta bánásmódot igényelnek, mint a hétköznapi tanácsadásban résztvevő emberek. Számukra az is segítség, ha csak mellettük van egy támogató személy, aki a jelenlétével nyújt bátorítást, és az életben maradókra igyekszik a fókuszt átvinni, és azokra  az áldozatban rejlő erőkre, amelyek segíthetik őt a feldolgozásban. Minden emberben van egy belső erő, potenciál, aminek a tudatosításával képes lesz az egyén a megküzdésre, és később a továbblépésre.

És végül: nagyon nehéz helyzetben lehet a sofőr, aki könnyű sérülésekkel megúszta a balesetet, viszont ehhez képest óriási lehet a lelki teher, amit aziránt érezhet, hogy mekkora az ő felelőssége a szerencsétlenségben. Számára is jelentős segítséget nyújthat egy pszichológus abban, hogy ennek a lelki nyomásnak a feldolgozásában támogassa őt.

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial