A munka megölheti a szerelmet

By 2014.04.01. április 2nd, 2024 Blog

A pszichológiában „burn out”-nak (kiégésnek) nevezik azt a jelenséget, amikor valaki sok energiát fektet a munkájába és elhanyagolja az élete más területeit, és ezért különféle pszichés vagy szervi tünetek alakulnak ki nála, pl. depresszió, kiégettsé gérzés, motivációhiány stb.

Ez az állapot jelzés, hogy az illető átértékelje az életét, figyelmet fordítson másra is, például a párkapcsolatára, hobbijára. Ha hosszú távon nem veszi észre, hogy baj van, akkor komoly szervi tünetek is kialakulhatnak, mint pl. gyomorfekély vagy magas vérnyomás, szívproblémák stb.

Az a személy, akinek fejlett az „én-komplexitása”, tehát több területet is jól működtet az életében, több „kapaszkodója” is van, pl. párkapcsolat, gyerekek,sport, stb., sokkal kevésbé fenyegeti a kiégés veszélye. Ha az egyik terület pillanatnyilag zavart szenved – pl. elveszti az állását -, még mindig van más az életében, amire támaszkodhat.

Egy párkapcsolatban mindenképpen káros, ha az egyik fél túl sok energiát fordít a munkájára, és ezáltal elhanyagolja a másikat vagy a családját. Ilyenkor fontos, hogy a párok meg tudják beszélni ezt, és észrevegyék, hogy gond van.

A témáról bővebben: A Munkád öli meg a szerelmet – Life.hu cikk

Jó olvasgatást!

Gazdag Enikő

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial