A pszichológiában “burn out”-nak (kiégésnek) nevezik azt a jelenséget, amikor valaki sok energiát fektet a munkájába és elhanyagolja az élete más területeit, és ezért különféle pszichés vagy szervi tünetek alakulnak ki nála, pl. depresszió, kiégettségérzés, motivációhiány stb.

A munka megöli a szerelmetEz az állapot jelzés, hogy az illető átértékelje az életét, figyelmet fordítson másra is, például a párkapcsolatára, hobbijára. Ha hosszú távon nem veszi észre, hogy baj van, akkor komoly szervi tünetek is kialakulhatnak, mint pl. gyomorfekély vagy magas vérnyomás, szívproblémák stb.

Az a személy, akinek fejlett az “én-komplexitása”, tehát több területet is jól működtet az életében, több “kapaszkodója” is van, pl. párkapcsolat, gyerekek,sport, stb., sokkal kevésbé fenyegeti a kiégés veszélye. Ha az egyik terület pillanatnyilag zavart szenved – pl. elveszti az állását -, még mindig van más az életében, amire támaszkodhat.

Egy párkapcsolatban mindenképpen káros, ha az egyik fél túl sok energiát fordít a munkájára, és ezáltal elhanyagolja a másikat vagy a családját. Ilyenkor fontos, hogy a párok meg tudják beszélni ezt, és észrevegyék, hogy gond van.

A témáról bővebben: A Munkád öli meg a szerelmet – Life.hu cikk

Jó olvasgatást!

Gazdag Enikő