A sztárok iránti rajongás okai (A rajongástól a szerelemig…)

By 2010.11.02. március 4th, 2019 Blog

A múlt heti Blikk Nők-ben egy újságíró kolléganővel írtunk egy közös cikket „A rajongás határai” címmel, mely téma most aktuális nálunk is, hiszen itt forgat két híresség hónapokig Magyarországon, továbbá gyakori eset, hogy rajongók túllépnek bizonyos határt az imádottukkal szemben, és zaklatják őt, akár levelekkel, akár tettekkel.

Milyen lelki háttere lehet annak, ha valaki túlzott mértékben táplál rajongást egy-egy sztár iránt?

Az ok a következőkben rejlik véleményem szerint:

brad-pitt-and-angelina-jolie„Felnőttkorukban általában azok az emberek hajlamosak túlzó rajongást táplálni híres személyek iránt, akik bizonytalanok önmagukban, és nem elég fejlett az önismeretük. Ezért számukra egy ideált testesít meg az imádott sztár. Aki gyermekként a közvetlen környezetében senkit nem tekintett példaképének, az később a külvilágban kereshet magának ilyen személyeket.”- így fogalmaztam meg a 2010. nov. 17-ei Blikk Nők c. újságban.

Továbbá azt gondolom, hogy a rajongás tárgya olyan tulajdonságokat, értékeket testesít meg a rajongó számára, amelyel ő úgy gondolja nem rendelkezik, de vágyik rá, szeretne olyan lenni, mint az imádottja.

Hogy jön ide a szerelem?

Ez hasonlóan működik, mint az olyan szerelem esetében, amikor számunkra vágyott tulajdonságokba, értékekbe „szeretünk bele”, és amint megéljük ezeket önmagunkban, kiteljesítjük, a szerelem és a vágy is elmúlik. Ezért fontos az, hogy érett személyiséggel kössünk hosszútávra szóló párkapcsolatokat, mert akkor nem az „árnyékunkhoz” fogunk vonzódni (olyan tulajdonságokhoz, amelyeket nem integráltunk,  nem ismertünk fel önmagunkban), hanem egy olyan személyhez, aki a kiforrott személyiségünkhöz való Társ lehet.

Kezelhető vajon a beteges rajongás?

„A beteges rajongás kezelhető. Ilyenkor az a központi kérdés, hogy milyen tulajdonságokat és vonásokat „istenít” az illető a sztárban. Szakember segítségével és az önismeret fejlesztésével normáis mederbe terelhető a rajongás. Mindig az egyén számít, az, hogy mit jelent neki, mit testesít meg számára az imádott híresség. A kezelés lényege, hogy helyreálljon az illető önbizalma, kialakulhasson nála az egészséges önértékelés. Amint az egyén kiteljesíti magában a vágyott tulajdonságokat, és megtanul, például határozott lenni, a féktelen vágy is megszűnik. A rajongás bizonyos fokig egészséges is lehet, ha a személyiség fejlődését szolgálja, tehát, ha az egyén „eltanulja” a sztártól azokat a tulajdonságokat, viselkedésmintákat, amik addig hiányoztak belőle”.- válaszoltam a Blikk Nők kérdésére.

Legközelebb a 2010. december 8-án megjelenő Blikk Nők-ben olvashatsz tőlem (Elvált nő keresi párját c. témában)!

Gazdag Enikő

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial