Életközépi krízis avagy miért „bolondulnak meg” a középkorúak?

By 2013.09.24. június 2nd, 2020 Blog, Szemezgetések

Magánrendeléseim során egyre több olyan klienssel találkozom, akik 40-es éveik  környékén hatalmas változásokat élnek meg önmagukban, és ezáltal a külső körülményeikben is. Ezek a változások érintik a munka, a párkapcsolat, a házasság, a gyereknevelés és önismereti fejlődés területét is. Felmerül a kérdés, hogy mi az oka ennek és valóban létezik-e a „kapuzárási pánik” fogalma?

Ezt a jelenséget a pszichológusok életközépi krízisnek nevezik,a fogalom Jung nevéhez fűződik, aki a „midlife crisis” megnevezés alatt foglalkozott ezzel. Az emberek általában erre a korra (35-55) már döntöttek arról, hogy mivel foglalkozzanak, kivel házasodjanak össze, és gyerekeik is vannak. Emiatt a fókusznak a belső területre, befelé kéne irányulnia. Olyan kérdések kezdik foglalkoztatni az illetőt, hogy mit ért el eddig, hogyan is élte eddig az életét, és vajon ezt milyen értékek szerint tette, és a jövőben milyen célokat tűz ki magának, merre tart az élete második felében. Egyfajta számvetés folyik, összegzés, hogy önmaga szerint helyesen élte-e eddig az életét, jó döntéseket hozott-e, és a jövőben milyen új célok vagy értékek felé akar haladni.

Ez az időszak egy krízis, amikor az illető megkérdőjelezhet mindent, amit addig elért, vagy tett az életében. Gyakori, hogy teljesen új irányokat tűz ki az ember, akár elválik, és másfajta párkapcsolatot kezd keresni, vagy hirtelen állást vagy pályát változtat, és merőben más dologba kezd. Általában ez a válság az élet minden területére kihathat, elég korán kezdődhet, már 35 éves kortól, és későn is bekövetkezhet, 50 éves kor körül.

Gyakori jelenség, hogy egy középkorú férfi egy nagyon fiatal nővel, vagy fordítva egy 40-es nő egy jóval fiatalabb férfival kezd viszonyt. Ez az érzés lehetőséget adhat a fiatalság újbóli átélésére, biztosítja az illetőt arról, hogy még mindig vonzó, kívánatos. Emögött gyakran problémát lehet felfedezni az életkor elfogadásával kapcsolatban.  És ez összefügg a haláltól való félelemmel is, ezek a kérdések is jellemzik ezt az időszakot.

A belső értékeknek meg kell változniuk, hiszen más célok és perspektívák válnak fontossá az élet közepén. Ezeknek a kérdéseknek a tisztázásában egy szakember, pszichológus sokat segíthet, segít tudatosítani azokat az életkori változásokat, amelyek jellemzik ezt az időszakot.

 

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial