Fél a kisgyerekem. Normális?

By 2010.05.03. március 2nd, 2019 Szemezgetések

Tisztelt Doktornő!
A segítségét szeretném kérni, mert nem igazán tudom, mi tévő legyek. Van egy 3 éves kislányom és egy négy hónapos kisfiam. A kislánnyal van a probléma.
Látott nemrégiben az egyik mesecsatornán egy mesét, amelyben egy kisfiú hajóval álmodik és fél tőle. Mindeközben a függönyt fújja a szél is. Ezt a hajót a mesében szellemhajónak nevezik. Ezt a részt pont nem láttam, de más részeket már igen és egyáltalán nem tűnt félelmetesnek, ezért nem láttam akadályát, hogy ne nézhetné.
Viszont azóta fél, ettől a szellemhajótól és szellemektől is, pedig ilyen mesét nem nézett, legalábbis nálunk. Nagyszülőknél is aludt mostanában jó pár alkalommal, nem tartom kizártnak, hogy esetleg ott láthatott valamilyen szellemes mesét. De nem is ez a lényeg.
Saját szobájában, saját kiságyában nem mer elaludni. Napközben sem nagyon. Fél, hogy a függönynél van valami, akár szellemhajó is. Vagy le kell feküdnünk vele, és ha elalszik, kiosonunk, vagy közöttünk alszik el, ilyenkor később vagy visszavisszük a saját ágyába, vagy alszik tovább velünk. Pici kora óta egyedül, sötétben aludt el, soha semmilyen problémánk nem volt ezzel Próbáltuk megbeszélni, elmondtuk azt is, hogy kisöccse is egyedül alszik el a kiságyában pici baba létére. Sőt, le is rajzoltam ezt az egészet, mosolygós napocskával, halacskákkal, integető emberekkel. De a helyzet nem változott.
Komolyan vesszük ezt a problémát, mert tudom, hogy Ő valóban fél. Nem szeretném, ha ez lelkileg nyomot hagyna, ezért kérném a segítségét.
Az is megfordult a fejemben, hogy esetleg a kisöccse miatt valamilyen szinten féltékenységet érez és így próbálja meg magára irányítani a figyelmet. De Ő is szeretgetve van, foglalkozunk vele, ha a tesó kap puszit, akkor Ő is. Erre nagyon odafigyelünk. Vagy lehet, hogy ez életkori sajátosság?
Válaszát várom és köszönöm!
Tisztelettel: tundhy!

Tisztelt Tundhy!
Nagyon jól érzi, hogy ebben a problémában elsősorban a testvérféltékenység lehet a felelős.
Egyrészt nemrég született a kisöccs, ezt a helyzetet valamiképpen a kislánynak is fel kell tudnia dolgoznia, elfogadnia, teljesen természetes, hogy féltékeny, hiszen eddig ő volt a középpontban. Hiába kap ugyanannyi tőrődést, szeretgetést, akkor is az ő helye már nem ugyanaz, osztoznia kell rajta, és ezt belül helyretennie.
Semmi baj nincs avval, hogy féltékeny, és hogy „dolgozik” a problémán, fogadják el, értsék meg őt.
Másrészt ebben a az életkorban már nagyon „nyílik” a kisgyerekek tudata, ezért is ez az időszak az óvodáskor, ilyenkor nagyon fogékonyak, nyitottak az újra, szinte mindenre, és még keveredik náluk a valóság az álomvilággal!!
Így teljesen érthető, hogy megjelenik a félelem, sőt még a kortársaikkal is „fűtik” egymást a gyerekek, pl. szörnyektől félnek, mert valamelyikük látta valahol…
Az Önök dolga, hogy elbeszélgessenek erről a témáról a gyerekkel, és meggyőzzék őt, hogy ilyen csak a mesében van, stb. A rajz jó ötlet, viszont csak akkor hasznos, ha a gyerek rajzolja ki a saját problémáját, akkor lehet elsősorban katartikus hatása.
Kérje meg a kislányt, hogy rajzolja le, mit lát olyankor a függönynél, beszéljék meg, stb.
A féltékenység is életkori sajátosság, ebben a korban élik meg a gyerekek az Ödipusz-konfliktust, azonosulnak anyával és féltékenyek apára, ráadásul Önöknél egy kisbaba is megjelent. Hagyják, hogy ezt átélje, ugyanúgy biztosítsák számára azt az érzelmi biztonságot, mint eddig.
Továbbá még azt javasolnám, hogy miután a gyerek a saját ágyában nem akar elaludni, a fent vázolt okok miatt, következetesen menjenek be hozzá esténként a szobájába, nyugtassák meg, biztosítsák arról, hogy megvédik mindentől, nézzék meg együtt a függönyt, kicsit üljenek le az ágya szélére, de utána hagyják magára. Esetleg egy kisfényű lámpát is tanácsolnék.
Mindig menjenek be, ha igényli, egy idő után elalszik, és estéről estére egyre könnyebben.
Nem ajánlanám, hogy beszoktassák a saját ágyukba, mert utána a kistestvér is igényleni fogja, és az Önök kapcsolatának is a rovására mehet később.
És még azt javasolnám, hogy ne példálózzanak a Kisöccsel, hogy ő bezzeg elalszik egyedül, mert az tovább szítja a testvérféltékenységet, és egy négy hónapos gyerek tudata teljesen másképpen működik mint egy négyévesé.
Minden jót kívánok Önöknek, Üdvözlettel, Gazdag Enikő

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial