Hiszékenyek vagyunk?

By 2011.04.02. augusztus 14th, 2019 Blog

Öngyógyítás, csodadoktorok

A kézrátétellel gyógyító csodadoktorok sikerére már találtak a pszichológusok különböző magyarázatokat. A ‘terápiás érintés’ (=gyógyító simogatás: ha elesik a gyerek, megsimogatjuk a sebét, és elmúlik a fájdalom) placebo hatást indít be a szervezetben, melynek következtében a test öngyógyító mechanizmusa működésbe lép, hormonok szabadulnak fel (pl. endorfin), amelyek elősegítik a gyógyulást. Ez lehet a tudományos magyarázat különböző természetgyógyászati, alternatív módszerekre, amelyek akár hatékonyan is működhetnek.

Mit hozunk otthonról?

Az egyének életében jelentős szerepet játszik az, hogy milyen fokú ‘hiszékenységet’ hoz otthonról, tehát a szülei mennyire voltak naivak, esetleg mennyire hagyatkoztak akár időnként a ‘hatodik érzékükre’. Akik ún. racionális hátteret kaptak, kevésbé hajlamosak egyéb spirituális módszerekben hinni, mint akik esetleg erősen vallásosak, stb.

A nők „hatodik érzéke”

Továbbá lehet bizonyos kapcsolat az intuíció mint személyiségvonás-dimenzió és a ‘hiszékenység’ között. Az intuíció mint tulajdonság a skála egyik végpontján helyezkedik el, míg a másikon a a tapasztalat (Jung). Az intuitív típus a ‘hatodik érzékével’ történő jelekben, érzésekben hisz, míg a másik típus a tapasztalataiban, azok által ismeri meg a világot. A skála 2 végpontja között bárhol elhelyezkedhetünk, és minél intuitívabbak vagyunk, annál inkább hajlamosabbak lehetünk megérzéseinkre támaszkodni, és ezek nem minden esetben ‘súghatnak’ jót.
A legjobb megoldás lehet az, ha a döntés előtt mérlegeljük azt, hogy mit teszünk kockára, és mennyi ‘racionalitása’ van annak, ami alapján elhatároztuk magunkat.

A témáról bővebben:  A becsapás művészete – Life.hu cikke

Jó olvasgatást!

Gazdag Enikő

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial