Hogyan keressünk állást?

By 2011.03.02. március 4th, 2019 Blog

Napjaink gazdasági helyzete sokakat rákényszerít arra, hogy állást változtasson, keressen vagy alapvetően újraértékelje azt, hogy mihez is szeretne kezdeni.. Ebben láthatunk lehetőséget, kihívást is arra, hogy váltsunk, új vizekre tereljük az életünket, és azt csinálhassuk, amit szeretünk.

Elkeserítő, ha egyik napról a másikra elveszítjük a munkahelyünket, és úgymond a „Sors” rákényszerít minket arra, hogy újradefiniáljuk a pályánkat, céljainkat. Ebből a krízisből kikerülhetünk pozitívan is, ha meglátjuk benne azokat a lehetőségeket, amelyek előrébb visznek minket, és fejlődhetünk is általa.

Ebben a megváltozott élethelyzetben nagyon sok kérdés merülhet fel bennünk, amelyek megválaszolása egyrészt önismereti munkát igényel, másrészt szakember (pszichológus, pálya-, karrier tanácsadó) segítségével is átdolgozható.

Mik is ezek a kérdések (vagy lépések)?

  • Merre menjek? Ez a kérdés a legfontosabb, hogy tisztában legyünk avval, hogy mit is szeretnénk csinálni, mik az erősségeink, milyen területek keltenek érdeklődést bennünk. Az előző munkahely(ek) tapasztalataiból sok hasznos információ leszűrhető, hogy pl. mely feladatok, mely területek motiváltak, kötöttek le minket. Másrészt a hobbink, a szabadidős tevékenységek is hasznos útmutatóul szolgálhatnak. Minden emberben van egy „irány”, amely felé szívesen indulna, vagy egy érdeklődési terület, amely aktiválja az energiáit. Ha erre az „útra” rátalálunk, már csak el kell indulnunk rajta.
  • Hogyan írjunk önéletrajzot? Az első, és legfontosabb tennivaló az, hogy egy önéletrajzi sablonba „beletegyük” a pályánkat, másrészt, hogy azt egyedivé is tudjuk varázsolni. Nagyon divatosak napjainkban az EU -s önéletrajz formulák, érdemes ezt használni (www.europass.hu) sablonnak. A munkafeladatok felsorolásánál minél több feladatot, felelősséget érdemes megemlíteni, mert minél több dolgot tárunk fel magunkról, annál színesebb egyéniség rajzolódik ki a munkaadó számára.
  • Mit csináljunk az állásinterjún? Amikor arra kerül a sor, hogy behívásra kerülünk egy állásinterjúra, sokunkat elfog a szorongás. Ez természetesen egy ilyen helyzetben, ahol fél – egy óra alatt szeretnénk „sűrítetten” megmutatni magunkat, és ezt a lehető legpozitívabban tennénk. Ilyen szituációkra léteznek technikák, amelyek erősítik az önbizalmat, az asszertivitást, és a szorongás pozitív irányba visz minket, sarkall a kihívással való megküzdésre.

Ezek a kérdéskörök csak ízelítőt adnak azokból a problémákból, kérdéskörökből, amelyekkel az álláskeresők kénytelenek megküzdeni.

Mindenképpen érdemes szakember segítségét is igénybe venni, hogy ebben a folyamatban támogassa az álláskeresőt, mellette álljon, és szakmailag kísérve pozitív irányba terelje a változást. Irodánk ezekben a módszerekben több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik, már több ezer álláskereső útját támogattuk sikeresen. Bármilyen kérdés esetén szívesen állok az Olvasók rendelkezésére.

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial