Ikerlélek és pszichológia

By 2017.01.28. március 4th, 2019 Blog

Nagyon divatos kifejezés napjainkban az ikerlélek vagy ikerláng, amivel gyakran találkozom a klienseim történetében, vagy az ismerősi körben. Pszichológusként, párterapeutaként engem is valamelyest megérint az ezotéria, hiszen a transzperszonális pszichológia irányzata is foglalkozik a spiritualitás kérdéseivel.

 Hogyan lehet ezt a jelenséget beépíteni az életünkbe, mit tanít nekünk? Ezekre a kérdésekre keresem a válaszokat ezzel az írással.

Mi az ikerlélek?

 Klienseim történeteiben megfigyeltem, hogy egyének egymástól teljesen függetlenül nagyon hasonlóan jellemzik ezt a fajta párkapcsolatot, sőt olyan emberek is, akik soha életükben nem foglalkoztak spiritualitással. (Pl. egy racionális gondolkozású mérnök vagy egy ügyvéd.)

Milyennek jellemzik klienseim az ikerlélek kapcsolatot?

  • „Kitaláljuk egymás gondolatait, befejezzük egymás gondolatait.”
  • „Soha senkivel nem volt ilyen jó a szex.”
  • „Olyan, mintha én ő lennék”: hasonló személyiség, hasonló érdeklődés, akár hasonló fizikai megjelenés és öltözködés.
  • Nagyon mély érzelmi élmények: hatalmas boldogság érzés egymás társaságában, konfliktus esetén nagyon mély szomorúság, depressziós állapotok, beszédes álmok.
  • Általában ezek a kapcsolatok nehezítettek, mindig van valamilyen akadály abban, hogy ez a kapcsolat „beteljesüljön”, pl. kulturális különbség, szerető kapcsolat, nagy korkülönbség, munkamánia az egyik fél részéről, stb.
  • Általában csak egyszer találkozik valaki ezzel az érzéssel (az élete során).
  • A kapcsolat lezárását nagyon nehezen viselik a felek, az elengedés egy nagyon hosszú folyamat, terápiásan is. Ami számomra nagyon meglepő. Sokszor minden hatékony módszer kudarcot vall.

Miért más az ikerlélek kapcsolat, mint a többi párkapcsolat?

Azt tapasztalom, hogy ezekben a viszonyokban nagyon hasonlóak a felek a sérüléseikben, attól függetlenül, hogy milyen családi mintát hoznak magukkal. A másik kvázi tükörként működik, mint általában minden párkapcsolatban, de itt hatványozottan.  Ezek a párok nagyon hasonlóan gondolkoznak, ez alapvetően jó, mert megerősíti őket a saját „elég jóságukban”, viszont pont ezért, mert hasonlóak, konfliktus esetén a saját hibájukat látják meg tudat alatt a másikban, és ezzel nehéz szembesülniük. Pl. mindketten arra törekszenek, hogy a világban és a kapcsolataikban „elég jók” legyenek, az alapfélelmük az, hogy „nem elég jók”. A pár mindkét tagja vita esetén itt azt érzi, hogy ő „rossz”, „nem elég jó” (a másik számára), és ez fájdalmas számukra. Nagyon érdekes párterápiákban, hogy az ennyire tükörként működő párok kvázi ugyanazt csinálják vita esetén, ugyanúgy magukra vesznek egy-egy bántást.

A szenvedély

Ezek a kapcsolatok nagyon szenvedélyesek, ez érződik a viták hevében, de ugyanígy a boldog percekben is, ők nem az „unatkozó” párok. Nagyon erős a kötődés köztük, ez azonnal érződik már az első párterápiás ülésen is. Akiknek megadatott, hogy egy ilyen párkapcsolatban élhessenek, egy nagyon erős szövetség részesei, viszont a viták is tudnak pusztítóvá válni. Akik tudatosak, tudnak együtt, de külön is dolgozni saját magukon, hogy szembenézzenek a sérüléseikkel és gyógyítsák azokat.

Mit tegyünk, ha ikerlélek kapcsolat részesei vagyunk?

Örüljünk neki, hogy ez a megismételhetetlen kapcsolat megtörténik velünk és általa rengeteget tanulhatunk saját magunkról. Ez minden kapcsolat esetében igaz, viszont itt olyan mélyen megérintődnek a felek, hogy elkerülhetetlen, hogy szembenézzenek saját magukkal, és dolgozzanak a félelmeiken.

Hatalmas lelki fejlődést látok végbemenni azokon a klienseimen, párjaimon, akik egy-egy mély érzelmi válság után saját magukban keresik a válaszokat és a megoldásokat.

Ha dolgozunk saját magunkon, megváltozik a külvilágunk, hatunk a másikra, másokra, ezzel tudjuk elősegíteni, hogy javuljanak az emberi viszonyaink. És talán ezen belső munka hatására beteljesülhet az ilyen ikerlélek típusú, hasonló személyiségű párok párkapcsolata.

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial