Interjú a nagy Ő-ről

By 2010.09.02. március 4th, 2019 Blog

A Nagy Ő-vel kapcsolatban kérdeztek meg, mi gondolok róla, létezik-e, mi formálja azt, hogyan tudjuk megtalálni.:-) Jó olvasgatást!

1. Mit gondol, a mai fiatalság mennyire hisz a Nagy Ő létezésében?Mi formálja a Nagy Ő képüket?
A mai fiatalság Nagy Ő képére nagy hatással van a média, az amerikai filmek, ahol a tökéletes, erős, mindenhez értő, okos, határozott, céltudatos férfi képét sugallják a lányok felé, akik ezt is keresik, és aztán csodálkoznak, hogy a „Való világban” élő férfiak sebezhetőek, kevésbé tökéletesek. Sok szingli lány vagy egyedülálló hölgy ezért is nem találja a párját, mert nem hús-vér férfit keres, hanem egy ideált. A vámpíros (Twillight) könyvek elterjedése szintén rátesz egy lapáttal erre a Férfi ideálra, halhatatlanná teszi őt, aki képes saját agresszióját a szerelemért megfékezni.

2. A Nagy Ő létezése körüli mítoszokhoz társítunk-e negatívumokat? Avagy, a Nagy Ő-ben való hit jó dolog-e?
Azt mindenképpen jó tudni, hogy kire vágyunk, milyen társat képzelünk el magunk mellé, ehhez nélkülözhetetlen az önismeret és a sok tapasztalat az előző kapcsolatainkból, mert mindezek után áll össze a Kép arról, hogy milyen pár is való hozzánk. Ezt hívhatjuk akár Nagy Ő-nek is, klienseimnek ezt úgy szoktam modellezni, hogy a tapasztalatok a puzzle-darabok, és ha összeáll a kirakott puzzle, akkor találjuk meg a hozzánk illő Társat (Nagy Ő-t). A hit az mindig jó, hiszen ha valamit elképzelünk, azáltal teremtjük meg.

3. Változtak-e minőségben a párkapcsolatok az elmúlt 20 évben?

Természetesen változtak, ezt is formálja a kultúra, a társadalom és a média, kisebb értéket képvisel a család, az összetartás, minden „eldobható”, „lecserélhető”. bizonyos szempontból ennek is megvannak az előnyei, hiszen egy nem működő kapcsolatból ki lehet lépni, viszont a másik oldalról kisebb az elköteleződés a párokban egymás iránt, nem fogadják el, hogy a problémák az élet velejárói, együtt kell, kellene őket megoldani, ezáltal erősödik a kapcsolat. Új tendencia, hogy nőtt az igény a párterápia iránt, egyesekben már megszületett a gondolat, hogy a szakítás előtt érdemes tenni valamit a kapcsolatért. Ezt nagyon hasznos fejlődésnek érzem.

4.Ön,mint párkapcsolati terapeuta hogyan definiálná a Nagy Ő-t?

A Nagy Ő mindenkinek más, jó példa rá az, hogy minden zsáknak megvan a foltja:-), tehát ha valaki jól ismeri saját magát, tudja mire vágyik és letisztul benne az, hogy milyen társ való hozzá, és meg is találja azt, neki az a Nagy Ő. A Nagy Ő az adott személyiség számára legmegfelelőbb partner.

5.Mit gondol erről a teóriáról: Nagy Ő utáni Nagy Ő?
Nagy Ő nemcsak egy lehet az életünkben, több is, vannak olyan kapcsolatok, amelyek 1-1 feladat vagy közös cél végrehajtása után megszűnnek, vagy a pár fejlődése külön-külön más-más irányba zajlik, és nem találkoznak a folyamat végén, különbözőek lesznek, de ettől még pár évig lehetett ő a Nagy Ő a másik számára. Egy-egy életszakaszban a velünk együtt lévő Párunk a Nagy Ő. Lehet, hogy aztán az életünk végéig ő marad, de ahhoz nagyon sokat kell együtt tenni, dolgozni a kapcsolatért, egy irányba fejlődni, közös célokat kitűzni, és a legfontosabb az elköteleződés egymás iránt.

Szerintetek létezik Nagy Ő? Mit gondoltok a vámpíros könyvekről? Miért lett ilyen nagy „kultúsza”?Erről is írok majd! Várom a véleményeteket!

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial