Mit élhet át az a személy, aki balesetet okoz?

By 2011.02.02. március 4th, 2019 Blog

BalesetMegdöbbentő hallani a médiában, hogy embertársaink – akár önhibájukon kívül – baleseteket okoznak, és ez akár még emberéletet is követelhet. Mit érezhet ilyenkor az a személy, akinek a hibájából mások károsodtak vagy meghaltak? Mit lehet tenni azért, hogy könyíthessen a lelkén?

A legkülönbözőbb lelki problémák és traumák esetében is hasznos lehet az olyan embertársakkal való találkozás és beszélgetés, akik hasonló dolgokon mentek át. Ilyenkor az egyén szembesülhet avval, hogy mások is hasonlóképpen éreznek, mint ő, és nincsen egyedül a problémájával.

Nagyon egyéni lehet az, hogy kinek mi könnyíthet a lelkén. Ebben sokat segíthet a hit, vagy egyéb olyan módszerek, amik addig is beváltak, pl. naplóírás, barátokkal megbeszélni, elhunytnak levelet írni, stb. Családtagnak vagy idegennek okozott baleset esetében komplikált gyászt él át a személy.

A komplikált gyásznak különböző megjelenési formái vannak:

– Függőségek
– Apátia
– Izoláció másoktól
– Napi teendők ellátásának hanyagolása
– Öngyilkossági gondolatok
– Alvászavar
– Karakterváltozás
– Tiltakozás a segítség ellen

A komplikált gyász sokkal megterhelőbb és nehezebb az egyén számára, mint egyéb halálesetek esetében. Ugyanúgy szükség van itt is az elengedésre és a gyász megélésére, és ebben olyan módszerek segíthetnek, amelyek az érzelmek megélését, kifejezését célozzák, pl. harag, düh, bűntudat stb. felszínre hozatala, akár szakember segítségével is. Minél több érzelmet él át a személy, ami a halálesettel kapcsolatos, annál könnyebb lesz a bűntudatot megélni, és elengedni azt idővel.

A pszichés feldolgozás függvénye az, hogy valaki egy közúti baleset után mer-e vezetni. Akik nem élik meg a negatív érzéseiket a balesettel kapcsolatban, a haragot, a bűntudatot stb., azok sokkal nagyobb eséllyel fojtják el az érzéseiket és menekülnek különböző tudatmódosító szerekbe, amik nem szolgálják a gyógyulást, csak egy önpusztító életmódhoz vezetnek.

A témáról bővebben itt olvashatsz: Véletlen gyilkosok – Life.hu cikke

Jó olvasgatást!
Gazdag Enikő

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial