Módszereimről – a zene szerepe a terápiában

By 2011.03.02. március 4th, 2019 Blog

Szakmai gyakorlatom során gyakran előfordul, hogy olyan kliensekkel, serdülőkkel dolgozom, akik nehezen fejezik ki magukat szóban, nehéz számukra az érzéseiket verbálisan megfogalmazni. Ezért különböző, más módszerekkel helyettesítem a verbalitást, pl. rajzoltatom őket vagy gyurmáztatok a kliensekkel, hogy ezekkel a kreatív, kifejező módszerekkel juthassak közelebb az érzésvilágukhoz.

Ám ennek ellenére ezek a módszerek sem hatékonyak olyan kliensek esetében, akik nem szeretnek rajzolni, vagy gyurmázni, és még talán játszani sem. Ilyenkor próbálok olyan „utakat” találni a belső világukhoz, amelyek számukra biztonságosak, kényelmesek, a mindennapjaikban is használják őket. Így jöttem rá arra, hogy a  zene, vagy a hangszeren játszás (pl. gitár) ugyanolyan terápiás hatással bír a zenében jártasak számára, mint azoknál, akik más kreatív kifejezési módokat preferálnak.

A zenével meg lehet jeleníteni ugyanúgy érzéseket, mint bármely más módszerekkel, sőt jelentős szerepet játszik abban, hogy a zenét kedvelő kliens könnyebben megnyíljon a tanácsadás folyamatában, és felfedezve ennek jelentőségét az ő életében gyógyító hatással bírjon a megfelelő dallam megtalálása („kulcs a zárban”).

Azt javaslom minden útkeresőnek, hogy találja meg a számára leginkább testhezálló kifejezési eszközt, és éljen vele, jókedvét, szomorúságát fejezze ki általa és már egy lépést tett saját önismereti munkájában!

Gazdag Enikő pszichológus

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial