Nők és a Sport

By 2011.03.02. március 4th, 2019 Blog

DOVE SAJTÓMEGÁLLÓ, 2009. február 26.
Kaptam egy megtisztelő felkérést a Cafe Pr-tól egysajtótájékoztatón való előadás megtartására (2009. február 26-án) a Sportolás és a nők témakörben, pl. milyen élettani hatásai vannak a sportolásnak a szervezetre, és milyen új sporttrendek vannak napjainkban.

Az előadás anyagából készítettem egy cikket, beleszőttem az újságíró nők által feltett kérdéseket és a válaszokat, és a velük folytatott beszélgetést is.

A téma átgondolása során az első kérdés, ami felmerült bennem, az volt, hogy vajon miért sportolnak a nők?

Az ismeretségi körömben (edzőteremben, barátnőktől és az előadáson) a következő válaszokat kaptam a feltett kérdésre:

  • Az első és legfontosabb a fizikai hatás: elsősorban a sportos testalkat elérésére törekednek a nők, vagy az elért alakjuk megtartása a cél (most ez a trend a termékenységet jellemző teltséggel és a pálcika soványsággal szemben), feszesebb bőr elérésére való törekvés, sőt előszeretettel használnak a nők ilyen krémeket sportolás előtt, amelyek ezt a hatást erősítik.
  • Sportolás élettani hatása a szervezetre: A rendszeres fizikai aktivitás (edzés)

    • csökkenti a hipertónia, a diabétesz, a koszorúér-betegség, az elhízás következtében fellépő megbetegedések és a korai halálozási esetek számát,

 

    • – Az anyagcsere gazdaságosabbá válik, felgyorsul,

 

    • – Előnyösen befolyásolja az immunrendszer funkcióját, védettebbek leszünk a fertőzésekkel szemben, egyes tumorok valószínűsége csökken (pl. mellrák),

 

    – Javul a szervezet oxigénellátása.
  • A fizikai hatás mellett a másik legfontosabb cél a pszichés hatás: jobb közérzet elérésére törekszenek a sportoló nők, (azért járnak sportolni, hogy nagyobb legyen az önbizalmuk, az egészségünket szeretnék megőrizni, sőt sportolás után szauna, zuhanyzás, masszázs használata is hozzájárul ehhez a jó közérzethez), antidepresszív hatással bír a rendszeres sporttevékenység, javít a depressziós tüneteken (még 25 év után is védő hatást mutattak ki a kutatások), csökkenti a szorongást, és a stresszt.
  • FLOW élményt nyújthat a sportolás (optimális élmény, áramlatélmény, csúcsélmény): Csíkszentmihályi Mihály nevéhez fűződik az elnevezés, és ennek az élménynek a kutatása. Szerinte a sport céljaaz, hogy a legnagyobb fizikai és szellemi élvezetszármazzon belőle. A sportnak az általa nyújtott élmény minősége a lényege. Teljesen magába olvaszt,amit csinálunk, egyé válunk a tevékenységgel, semmilyen más gondolatunk, érzelmünk nincsen, megszűnik tér-idő. Harmonikus élmény, örömérzet, teljes bevonódás jellemzi, eredménytől függetlenül is jutalomértékű a tevékenység (elérhető pl. sakkozás, főzés, kertészkedés, olvasás közben is). Ez egy pszichológiai állapot, sportpszichológusok is használják sportolók felkészítésében.
  • a sport emellett lehet akár kikapcsolódás a munkából, tanulásból, hobbi, szabadidő eltöltési lehetőség,
  • motiválhatja a sportolást a társaság, új emberek megismerése,kapcsolattartás, barátokkal vagy Párral együtt közös program lehetősége.

És mi van a nem sportoló nőkkel? Vajon akik nem sportolnak, miért nem teszik azt, ennek mi oka lehet, baj-e egyáltalán?

Rengeteg sporttevékenység, sportfajta közül választhatunk, mindenkinek megtalálhatja a személyiségéhez leginkább illőt. Ha nem tudunk választani, nézzük meg, milyen típusú tevékenységeket preferálunk (egyéni, társas, dinamikus, lassabb, stb.), milyen hobbijaink vannak, kiindulási pontnak kiváló. Ennek ismerete megkönnyíti a választást.

Ha már elmondhatjuk magunkról, hogy szinte mindent kipróbáltunk, egyik sem tetszett, sőt maga a sportolás élménye sem ad semmi pozitívat számunkra, és elfogadjuk magunkat úgy, ahogy vagyunk, akkor sincsen semmi baj. Nem vagyunk egyformák, ha mi nem találunk semmi érdekeset a sportban, akkor ez így van rendjén, akkor ne erőltessük.

A tudományos háttér: Készült nemrégiben egy kutatás a sportolás hatásairól nők körében

A következő megállapítások születtek: a sportolás az előnyös fizikai hatások mellettpozitívan hat az önbecsülésre, a sikerélmények megélésére, a magabiztosságra és a nemi vágyra. Ez derült ki egy független közvélemény-kutatásából, melynek keretében több mint 10 000 fiatal nőtkérdeztek meg 9 európai országban.

A megkérdezett 16-30 éves nők önmagukról alkotott képe a sportolás következtében lényegesen pozitívabb, mint nem sportoló társaiké.

A 16-30 év közötti korosztályba tartozó európai nők mintegy fele űz valamilyen sporttevékenységet. Magyarországon a 18-22 év közötti, rendszeresen sportoló lányok aránya mintegy 53 százalék.

A megkérdezett fiatal magyar nők leginkább a futást, kocogást kedvelik, de nagyon népszerű az úszás és az aerobik is, emellett pedig még röplabdázni, kosárlabdázni és kézilabdázni szeretnek.

Sportolás legfőbb okai elsődlegesen a testi változásokban keresendőek:sporttevékenységet űző fiatal nők leginkább a fizikai hatásokat és a tevékenységet követő büszkeséget élvezik leginkább a sportolásban. A megkérdezettek körében a testedzés legkedveltebb hatása az, hogy feltölti őket energiával, míg legfőbb oka az általános egészség megőrzése.

A fizikai szempontokon túlmenően a sportolás lényeges érzelmi többletet is nyújt. A felmérésben résztvevő és rendszeresen sportoló fiatal nők többsége állítja, hogy a sportolás érzelmileg erősebbé teszi őket. A sportolás mind testileg, mind szellemileg erősebbé tesz.

Pszichés hatás a megkérdezettek között: úgy érzik pl., hogy övék a világ, sokkal többnek magas az önbizalma, többen érzik magukat sikeresnek, rendelkeznekmagas önbecsüléssel és büszkék magukra, mint nem sportoló társaik. A sporttevékenységet végző megkérdezettek többsége továbbá úgy véli, hogy asportolás az életben elért sikereikre, így a karrierjükre is nagy hatással lehet.

stressz és a düh kezelésében is sokat segít.

A rendszeresen sportoló lányok közül többen érzik magukat vonzónak és szexisnek, mint a nem sportolók. Továbbá jobban teljesítenek az iskolában, az egyetemen vagy a munkahelyen, jó hatással van a kapcsolataikra, és nemi vágyuk is erősebb.

Érdekesség: Az angol nők elmondták, hogy a fokozott izzadás is elveszi a kedvüket a sporttól.(Kultúrafüggő az, hogy mit sportolunk, vagy sportolunk-e egyáltalán.)

Választás, preferencia

Milyen sporttípust választunk? Mi motivál minket ebben? (Pl. Igény a társaságra, szabadság megélésére való lehetőség, stb.) Személyiségfüggő az, hogy milyen sporttevékenységet szeretünk űzni, továbbá a másik oldalról: sok mindent elárul az illetőről, hogy mit preferál a sportban:

– egyéni sportokat kedvelők (introveráltak, zárkózottabb típusú személyiségek)

-társas vagy csapat sportokat kedvelők (extrovertáltak, nyitottabb személyiségek)

vagy

-kinti sporttevékenység (jelenthet egyfajta szabadságélmény keresését is,)

-benti sporttípus választás (társaság, kényelem preferálása)

avagy

  • élménykeresés a motiváció oka(személyiséget jellemző tulajdonság a pszichológiában, más néven: ingerkereső személyiség (tesztelik és skálán mérik a pszichológusok). Az ilyen személyiségek keresik a fokozottabb kockázattal járó tevékenységeket, így a sportban preferálják, pl. rafting, szikla- és falmászás, bungie jumping, stb.
  • monotomitás kedvelése: aki jól tűri az egyhangúbb mozgásformákat, az szívesen fut, kondizik, úszik, stb.

Mi a célja a sportolásnak? (eszerint is lehet megkülönböztetést tenni a preferenciában.)

  • aerob típusú sporttevékenység (zsírégetés, erőnlét, állóképesség fejlesztése a cél), pl. futás, kerékpározás: Nőkre inkább jellemző, mert félnek a túlzott izomzat elérésétől. Pulzusmérővel lehet ellenőrizni, hogy a zsírégető tartományban dolgozzunk.
  • anaerob típusú mozgás (izomépítés elsődlegesen, pl. kondi). A kettő ki is egészítheti egymást: zsírégetés + izomépítés (Pl.: hot iron)

Divatos sportok manapság, trendek

Megjelentek újfajta sporteszközök, trendek, amelyek színesítik az addig is bevált sporttípusokat (az alapmechanizmus ugyanaz, csak az eszközök modernizálódnak). (Státuszszimbólum is lehet a sportválasztás, pl. menedzserek fallabdáznak, divatos raftingolni, outdoor tréningeken részt venni, vitorlázni, paintballozni.)

Újfajta mozgásformák, pl.:

  • Hot iron (súlyzóval végzett aerobic), mint újfajta aerobic típus (mert súlyzós, de emellett erősen zsírégető hatása van),egyik fajtája: iron boksz
  • kangoo, ennek is már több ága született, pl. kangoo freestyle
  • pilates, jóga (lassabb, elmélyülősebb),
  • body art (relaxáció és izzadás egyszerre),
  • gymanstic ball-os,
  • core board,
  • aerobic típusok: boksz aerobic, zsírégető, full kondi, alakformáló,kick boksz, dance,
  • spinning (óráknak szellemes elnevezéseket adnak: Hagyd el a várost, fittséged ereje, mindig magasabbra.)
  • fallabda,
  • rafting,
  • step, (latin step, club step, dance step)
  • kondizás edzővel (olyan típusoknak, akik szeretik, ha „hajtják” őket),
  • harcművészetekkel kombinált aerobic órák: capoeira aerobic, tae-bo, wellbox, nia (harmóniát teremt), bamboo fight (órákon 2 bambuszrúddal dolgoznak).

A sokfajta mozgásformának a célja: a változatosság, a lehetőség újdonságok kipróbálására, egyéni az, hogy melyiket kedveljük.

Pszichés és fizikai jóllét együttes elérésére való törekvés jellemzi napjaink sporttrendjét.

A választása a különböző sporttípusoknak lehet edző és terem, közelség, egyesület függő is.

Rendszeresség a sportolásban

Kitartás egy bizonyos tevékenységben személyiségfüggő, így a rendszeres sportolás pl. fegyelmezettséget adhat a személyiségnek, amely az élet minden területére kihat (pl. munkára), kitartásra nevel, sőt igényként megjelenhet a nőben az, hogy „ad” magára, eljár rendszeresen fodrászhoz, kozmetikushoz, ezért lejár edzeni is, így összességében szeret illatosabb, tisztább, összességében fittebb lenni.

A sportolás rendszerességében 2 szélsőséges típust figyeltem meg (ritka az ideálisnak tűnő „középút”):„függők” és a „fellángolók”, a saját elnevezésemben. Fellángoló az, aki, pl. újévi fogadalomként elkezdi az edzést, de hamar abba is hagyja, szemben azokkal, akik még Karácsonykor is edzenek, ezek a Függők. Az ideális a heti 3-5 alkalom lenne.

Élettani háttere a rendszerességnek:

  • függőséget alakít ki a sport, ezért lehet az egyik oka a rendszerességnek.,( pl. futásról állítják leginkább), mert a sporttevékenység során hormonok szabadulnak fel: noradrenalin és szerotonin. (Mindkettő antidepresszáns hatású, vagyis, ha valaki rendszeresen sportol, ennek olyasmi hatása lesz, mintha egy hatékony gyógyszert szedne mellékhatások nélkül, ill. tekinthetjük ezt egyfajta védőoltásnak is a stressz és a depresszió ellen).
  • A sport másik fontos hatása, hogy úgynevezett opiátok szabadulnak fel az agyban és a testben, melyek euforizálnak, csökkentik a fájdalomérzetet és a fáradtságérzetet.„sportmegvonás”, vagyis az edzések kihagyása vagy elhagyása a vizsgálatok szerintopiátmegvonási tüneteket okoz.

Ne felejtsük el, hogy a tudatos és egészséges táplálkozás is nélkülözhetetlen a sportolás mellett, hogy mint életmód, életforma működjön.

Továbbá hatékony időszervezés kérdése az, hogy munka és család mellett is megoldható legyen a rendszeres sportolás (pl. 60 éves futó bácsi, aki sokat dolgozik: futva jár a buszhoz..).

Zárszóként azt tanácsolnám, hogy sportoljunk mindannyian, mert többek és egészségesebbek leszünk általa mind pszichésen mind fizikailag, és örökítsük továbbGYEREKEINKNEK, mint életmódot , a Tv nézés és a „chips evés” helyett. A kislányom 3 éves kora jár gyerekfitneszre, mivel mindig vittem magammal az edzőterembe, kérte, hogy ő is hadd járjon aerobicozni, így pici kora óta megvan rá az igénye, hogy mozogjon.

Az eseményről olvashatunk még :

Café PR – Hirek

Házipatika – Hirek

Családinet – Hirek

Nő vagyok – Cikkek

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial