Párkapcsolat és háziállatok

By 2011.02.03. március 4th, 2019 Blog

Közös kutya, állati jó szerelem

Állított már haza párod, zsebében egy édes kis kutyával, amelyet ajándékul szánt neked? Esetleg te vagy az, aki se szó-se beszéd, egyszer csak egy színpompás, trillázó csodával lepted meg párodat, a hozzá való kalitkával együtt? Szuszogó kis élet ajándékba? Vajon miért éppen ilyen meglepetést választunk?

Van e valamilyen rejtett üzenete annak, ha gondoskodást és kölcsönös, közös felelősséget igénylő élőlényt ajándékoznak a párok egymásnak, vagy engednek be az életükbe? Ha igen mit üzennek egymásnak? Esetleg mögöttes gondolatok nélkül, egyszerűen az állatok iránti szeretet húzódik meg háttérben? Ha így áll a dolog, akkor is fogas kérdés, hogy ki és miért vállal nagyobb szerepet az állat gondozásából, esetleg neveléséből. Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Hogy mindig rám gondolj!

Az ajándékozási szándéknál nem kizáró ok, ha nem éltek egy háztartásban. Külön otthon esetén is igen gyakran lepik meg egymást a szerelmesek egy apró lénnyel. Éppen azért, hogy ne csak időszakosan, hanem tartósan, bár csupán szimbolikusan, de részévé váljanak a másik életének akkor is, amikor egyéb okok miatt nem tudnak a kedves közelében lenni. Ehhez nem fontos, hogy két évre szóló kiküldetésre induljon valaki, elég az is, ha nem tudnak naponta találkozni. A kis lényről való gondoskodás, a napi etetés, az állat és környezetének tisztán tartása, esetleg a levegőztetés, mind, mind ok arra, hogy a másik akarva-akaratlanul gondoljon szerelmére. Tartós, kényszerű távollét esetén pedig kifejezetten segíthet elviselni a kedves hiányát egy simogatást, szeretet igénylő állat. Főleg akkor, ha az adott kutya vagy cica (de lehet bármi) szerelmes ajándékként érkezett a másiktól.

Az is lehet azonban, hogy azért leptek meg a felelősséget igénylő állattal, hogy ne is legyen erőd, időd másra gondolni.. Csak és kizárólag a kedvesre. Vagyis azt üzeni: gondolj rám, várj meg!

A nagy akvárium

Nagyon fontos szem előtt tartani, hogy bármennyire is jó meglepetésnek tartod, csakis akkor ajándékozz állatot kedvesednek, ha tökéletesen biztos vagy abban, ő régóta játszik már a gondolattal, illetve ha ismered és megfelelőnek tartod a körülményeket az új gazda, és az állatka szempontjából egyaránt. Fordított esetben nyugodtan utasítsd vissza az ajándékot, ha nem tartod alkalmasnak a pillanatot arra, hogy egy állat boldog tulajdonosa légy, akár azért mert nemhogy egy nagyra növő kutya, de egy teknős sem fér be lakásodba, illetve mert nem tudod elfogadni a gondolatot, hogy egyetlen hatalma akváriummá változtasd a lakást. A lakás méretein túl azt is helyesen kell felmérned, hogy az időbeosztásod alkalmas e a felelősségteljes állatgondozásra. Persze némi rugalmasság elképzelhető, vagyis lemondhatsz programokról-hiszen egy állat a szeretetével nyilván képes lesz kárpótolni egy-egy mozi vagy kávézás elvesztése miatt, másrészt ha túl nagy az áldozat, azt is mérlegelned kell, hogy az ajándékozó érdemes e a te szerelemből fakadó áldozatvállalásodra..

Köss szerződést!

Amennyiben elfogadod, vagy kedvesed elfogadja az ajándékot és ettől kezdve együtt éltek (hármasban) a lakásban, a viták elkerülése miatt kössetek szerződést arra vonatkozóan, hogy ki milyen feladatot vállal az állat mellett. Nem feltétlenül szükséges ennyire szigorúan venni a kérdést, ha mondjuk, egyetlen árva aranyhalról van csupán szó (bár az akvárium takarítása abban az esetben is adhat vitára alkalmat), de ha olyan állat került be az életetekbe, amelyet naponta kell gondozni és szeretgetni, nem mindegy, hogy mekkora teher hárul majd rád.

Ha mindenképp szeretnéd, hogy közösen gondoskodjatok egy állatról, vagy az állatokkal való együttélés számodra természetes (mert te négylábúak szeretetteljes társaságában nőttél fel), akkor is fontos a fokozatosság elvének betartása. Vagyis párod terhelhetőségét érdemes tesztelni eleinte olyan kisállatokkal, amelyek nem bolygatják fel teljesen a napi időbeosztását. Ha jól veszi az akadályokat, és apránként bevonható a munkába, illetve ha látod rajta, hogy képes ellágyulni, elvarázsolódni egy édes kicsi lény társaságában, akkor érdemes csak nagyobb felelősséget igénylő állatot ajándékozni neki (vagy magatoknak)

Ne felejtsd el azonban, hogy ha egyértelműen kiderül párodról, hogy ő bizony nem Maugli, a dzsungel a gyermeke, és egész egyszerűen nem képes állatokkal osztozni a szereteteden és a figyelmeden (se a fürdőszobán, az ágyán meg semmiképp), akkor fogadd el a helyzetet és semmiképp ne akard ráerőltetni elképzeléseidet. Másrészt érdemes felmérni időben azt is, hogy egészségügyi szempontból alkalmas e kedvesed a kiválasztott állat társaságának elviselésére, vagyis, ha egyértelműen kiderül, hogy allergiás az állatszőrre, akkor ne akarj kutyát adni neki, ahogy pókkal se lepd meg, ha irtózik az ízeltlábúaktól.

Gyerekre gyúrni

Akár ajándékként lép be az életedbe (életetekbe) egy állat, akár közös döntés, hogy otthonotokat ettől kezdve megosztjátok (egy vagy több) új állati lakóval, az állatok a jelenlétükkel hatni fognak rátok. Ajándék esetén szinte biztos, hogy ráadásul pszichológiai üzenetvivő szerepét is betölti az állat, ahogy közös vásárlás esetén is sorsfordító próba kezdete lehet. Főleg akkor, ha nem olyan élőlényt választotok, amire elég naponta néhány percet szánnotok (mondjuk egy aranyhal, vagy csiga), hanem egy olyan izgő- mozgó, rosszalkodó, hatalmas szeretetet, törődést és nevelést kívánó szőrgombolyagot, mint egy kutya vagy cica, amely képes fenekestül felforgatni az életeteket.

Akár egy gyerek.. Ilyenkor érdemes figyelni a másik viselkedését, magatartását az állattal kapcsolatban, illetve azt, mennyire képes önmagától feladatokat vállalni az új helyzetben, osztozik e a az esetleg időnként kényelmetlen vagy kellemetlen munkán, vagyis mennyire lehet a gondozás-nevelés terén számítani rá. Nos, nagy valószínűséggel, az állattal kapcsolatos magatartása előre vetítheti azt is, mennyire lesz képes egy baba mellett felnőttként viselkedni.

Persze éppen úgy, ahogy párodét, a saját érettségedet is felmérheted egy állat gondozása mentén. Ha túl nagy áldozatnak érzed a napi ellátását egy állatnak, jobb, ha még vártok a gyerekvállalással…

Ugyanakkor egy négylábú szeretgetése, gondozása nemcsak próba lehet, hanem remek lehetőség arra, hogy fejlesszétek személyiségeteket, vagyis egy kutya mellett lehet a legjobban gyúrni egy gyerekre!

Az ex kutyája, avagy még mindig pórázon?

Na de mi helyzet akkor, amikor teljesen akaratodon kívül egy új párkapcsolattal, a szerelmes férfi mellett egy állatot (mondjuk kutyát) is ajándékba kapsz. A viszonyulásodat az ex kutyájához mindenképp a te érettséged és érzelmi intelligenciád fogja meghatározni. Ha kifejezetten irritál, ahogy kedvesed simogatja, és szeretetének és gyengédségének látható jeleivel halmozza el azt a kutyát, amelyet az előző szerelmétől kapott, akkor nem feltétlenül a párod viselkedésével van baj. Sőt! Annak bizonyítéka is lehet, hogy képes hosszútávon felelősséggel, és érzelmekkel teli kapcsolat felvállalására. A te önértékelésedet viszont nyilvánvalóan fejleszteni kell, ha legszívesebben szélnek eresztenéd a négylábút (és nem azért, mert egyébként sem szeretnél kutyát sétáltatni). Más a helyzet, ha a kutya mellett a volt szerelem jelenlétét is rendszeresen el kell viselned, annak ürügyén, hogy a kutya közös (volt) és a láthatására joga van. Ezt újabban szerződéssel rögzíthetik is a felek, (főleg ha értékes állatról van szó). Ebben az esetben azonban ragaszkodhatsz ahhoz, hogy a kutya-láthatása tényleg ne legyen több, mint ami, vagyis a párod és az exe ne randevúzzon rendszeresen a póráz végén..Ha ezt tapasztalod, és párod nem érti a problémádat, jobb, ha továbblépsz, hisz kedvesed érzékelhetően nem szakadt még el érzelmileg a volt párjától, vagyis még mindig osztozik a pórázon a kutyával.

Ahogy az állatorvos látja

Dr Dragon Judit, kifejezetten az állatok érdekei mentén gondolta végig a kérdést, s véleménye szerint állatot ajándékba adni, illetve elfogadni hatalmas felelősség. Nagyon sokszor hirtelen felindulásból vásárolnak egymásnak állatot a felek, s aztán rövid időn belül kiderülhet, hogy kifejezetten elkapkodták a dolgot, hiszen se az egyik se a másik életébe nem illeszthető be az állat ellátása. Óva int mindenkit attól, hogy állati meglepetést szerezzen szerelmének, mert a legtöbb esetben az állat érdekei, jóléte sérülhet, ahogy kellemetlen napok elé nézhet az orvul megajándékozott is.

Judit családjába, a lányához is érkezett meglepetés kutya, de csak azután, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy mennyire szeretne az etológusnak készülő fiatal lány egy … kiskutyát. Párja meglepte vele, majd a doktornőt mms-ben értesítették arról, hogy unokája érkezik: a kiskutya édes képében.. A fiatal pár külföldön dolgozik, ahová a kutyát is a lehető legtermészetesebb módon vitték magukkal, hiszen családtag.

Ahogy a pszichológus látja

Gazdag Enikő szerint az állat elfogadása illetve ellátásának körülményei, az, ahogy a pár képes közösen szerepet és felelősséget vállalni egy állatnál, biztosan jelzi azt is, hogy mennyire érett a párkapcsolat egy utód érkezésére.

Példaként egy házaspár esetét említette, akik régóta szerettek volna már babát, eredménytelenül. Végül beszereztek egy kiskutyát, amelytől aztán rövid idő elteltével megszabadultak, azzal az indokkal, hogy nem fért bele az életükbe. Ebben az esetben nem volt véletlen, hogy késett a baba, hiszen a testük rejtett csatornákon át érezte, érzi, hogy nincsenek még felkészülve igazán a gyerekvállalásra.

Egy esetleges párkapcsolati kudarc esetén pedig véleménye szerint annál fog maradni az állat, aki nagyobb részt vállalt a feladatokból, hiszen nagy valószínűség szerint érzelmileg is közelebb áll hozzá a lény. A láthatás joga pedig lehet. éppen azt a célt szolgálja, hogy az érzelmi szál ne szakadjon meg végleg, illetve érzelmi zsarolásra is kifejezetten alkalmas, ha az állat láthatása hangsúlyos marad.

Állati jó szimbólumok

A párkapcsolatra is lefordítható pszichológiai üzenete lehet a következő állatok ajándékozásának:

Kutya: hűséget ígér, hűséget vár

Cica: szeret a közeledben lenni és igényli a kényeztetésedet, de még őrzi a szabadságát

Teknősbéka: hosszú, tartós párkapcsolatot szeretne veled, később

Tengeri malac, rágcsálók: szorgalmasan dolgozik kapcsolatotokon, de még nem jött el a stabilitás ideje, a te együttműködésedet is igényli

Hal: imád veled együtt élni, és kellemesnek érzi a kapcsolatot, de még langyos a víz..lubickol

Egzotikus rovarok: színes, érdekes egyéniségnek tart, szeretné megfejteni titkaidat, mielőtt dönt a közös jövőről

Kígyó: fallikus szimbólum, fantasztikus a szex köztetek, vad vagy, szeszélyes és kiszámíthatatlan, ő viszont szeretné dominanciáját, férfiasságát hangsúlyozni

Madár: kettős érzés dúl benne, szeretné szabadságát mindenáron megőrizni, de téged szeretne már kalitkában látni.

Barbara és Pali

Barbara 18 éves, Pali 23

Barbara karácsonyra kapott párjától egy hatéves teknősbékát (Erikát), amely azóta egy szobában él velük. A munkát megállapodás alapján végzik körülötte, Barbara eteti, Pali tisztán tartja a terráriumot, illetve a szobát is, mert hatalmas szabadságot adnak az állatnak (is). Egész este szabadon jár-kel a szobában. Barbara régóta szeretett volna már egy teknőst, de arra nem számított, hogy karácsonyi ajándékként érkezik a családba. Azóta még egy lakóval gyarapodtak, Mónikával, a meghatározhatatlan fajtájú hallal. Eredetileg a teknős vacsorája lett volna (egyébként fagyasztott hallal etetik, de akkor éppen nem kaptak), de megsajnálták, ahogy menekült a hatalmas teknős elől. Azóta a családi bóléstál az otthona…

A fiatalok bár még nem terveznek utódot, kölcsönösen alkalmasnak tartják a másikat arra, hogy hatékonyan és teljes szívvel tud majd részt venni később egy baba ellátásában is.

A cikk megjelent a Maxima számában Kassai Etelka írásában.

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial