A minap az egyik napilap megkérdezett a közelmúltban történt autóbalesettel kapcsolatban, amelyet egy celeb okozott, ittas állapotban.
A kérdésük az volt, hogy vajon a skizofrénia okozhat ilyen típusú “kontrollvesztést”?
A megjelent válaszom a következő volt: “…Sokkal inkább kontrollzavarnak érzem a problémát, mintsem skizofréniának. Az ilyen emberben összegyűlik a stressz, ami egyszercsak lufiként pukkan ki. Ez az állapot mindenképpen visszavezethető a magánéletre és a munkahelyi stresszre, amit ha nem tud kezelni az ember, komoly következményei lehetnek. Sok esetben a tünet együttes a beteghez legközelebb állókon – családon – csapódik le, oly módon, hogy a hétköznapi dolgokat a beteg nehezen tolerálja, indokolatlanul ingerlékenyebb és agresszívabb.”

A skizofrénia a legtöbb esetben hallucinációkat okoz, paranoid téveszmékkel jár együtt, feltehetőleg megakadályoz egy ún. normális életvitelt.
Az időszakonkénti “kontrollvesztést” egy túlkontrollált, túlhajtott életmód okozhatja, és ez ellen a legjobb védekezés az, ha az ember megtanulja a mindennapokban levezetni a stresszt, megtanul lazítani, relaxálni oly módon, amely leginkább közel áll hozzá (sport, hobbi, autogén tréning, stb.)
Ha az ember a személyiségébe beépíti, integrálja a lazítást, “elengedést”, elkerülhető a robbanásszerűen megjelenő kontrollvesztés.

GE