Sport és Karrier

By 2011.01.05. március 4th, 2019 Blog

A sportos életmód nemcsak az alakunknak, az egészségünknek és a közérzetünknek tesz jót, hanem a munkahelyi teljesítményünkre ispozitív hatással van. Tehát még eggyel több okunk van arra, hogy a rendszeres mozgást semmiképp se hagyjuk ki a napirendünkből!

„A munkám miatt nem jut időm a sportolni”. „Ha esténként hazaérek, már mozdulni se bírok, nemhogy edzeni!” – Ugye te is hallottál már, (vagy talán mondtál is?!) ehhez hasonló kifogásokat? Pedig épp a munkád érdekében kellene többet mozognod, ugyanis a legújabb kutatások azt bizonyítják, hogy akik legalább hetente háromszor kb. egy órán át sportolnak, azok a munkahelyükön is nagyobb erőbedobással teljesítenek és ennek következtében több sikert is zsebelhetnek be. Vajon mi az összefüggés a rendszeres sport és a karrier alakulása között? Ennek jártunk utánaGazdag Enikő pszichológussal.

„A sportolás adhat egyfajta áramlatélményt, vagy csúcsélményt, amit a pszichológiában FLOW- nak neveznek. – kezdi szakértőnk. – Vagyis olyan állapot, amikor a tevékenység teljesen magába olvaszthat, amivel eggyé válhatunk, és amelynek során semmilyen más gondolatunk, érzelmünk nincsen. Ezt az élményt nemcsak sport közben, hanem akár kertészkedéskor, főzéskor, olvasáskor is megtapasztalhatjuk, a közös vonás, hogy mindig örömérzet kíséri, eredménytől függetlenül. Aki gyakran átéli sportoláskor ezt az érzést, az a munkában is feltehetőleg keresni fogja és igénye lesz arra, hogy a munkaköre, az aktuális feladatai örömet okozzanak számára és a lehető legjobb eredménnyel tudja teljesíteni őket.”

Aki sportol, boldogabb

„A sportolás az előnyös fizikai hatások mellett lényeges érzelmi többletet is nyújt: pozitívan hat az önbecsülésre, a sikerélmények megélésére, a magabiztosságra, növeli az önbizalmat, az elégedettség érzését és antidepresszív hatással is bír. – magyarázza a pszichológus. – Ennek legfőbb oka, hogy mozgás közben noradrenalin és szerotonin hormonok szabadulnak fel, melyek hatása egy rendkívül hatékony depresszióellenes gyógyszeréhez hasonlít – mellékhatások nélkül. Fogalmazhatunk úgy is, hogy a sport egy depresszió elleni védőoltás! Ezenkívül az agyban ilyenkor felszabaduló ópiátok a fájdalom- és fáradtságérzet csökkentésében is nagy szerepet játszanak. Egy közelmúltban napvilágot látott közvéleménykutatás igazolta, hogy a rendszeresen sportolóknak magasabb az önbizalma, többen érzik magukat sikeresnek, nagyobb az önbecsülésük, mint nem sportoló társaiknak. Többségük úgy véli, hogy a sportolás az életben elért sikereikre, így a karrierjükre és az emberi kapcsolataikra is jó hatással van.”

Sportos életmóddal a karrierért

Az aktív életmód pozitív pszichés hatásai hosszútávon is befolyásolják a személyiségünket, hisz a rendszeres sport csökkenti a szorongást és a stresszt, ami az élet minden területén jól jön. Ezt Gazdag Enikő is megerősíti:

„Az a jótékony lelki hatás, ami a rendszeres sporttevékenységgel jár, kiválóan átvihető a munkavégzésre is: az önbizalom érzet és a magabiztosság segítenek abban, hogy stressztűrőbbek legyünk a munkahelyen, jobb legyen az állóképességünk és fittebbé váljunk. Ezenkívül a sportolás fegyelmezettséget is ad a személyiségnek, amely az élet minden területére kihat, kitartásra nevel. Hiszen az a rendszeresség és szorgalom, amellyel egy sportot űzünk, feltételezhetően az életünk többi területét is jellemzi: a munkánkban is igyekszünk a jobb eredmények elérésére, képesek vagyunk a stressz jobb kezelésére, a kudarctűrésre. Amennyiben a jó fizikai erőnlétünk egy fegyelmezett, kitartó személyiséggel párosul, ezek a tulajdonságok elősegíthetik az előrelépést a munkahelyen, kivívják a megbecsülést a kollégáktól, vagy megkönnyítik a munka jól megszervezésének képességét. Ráadásul krízishelyzetekben is sokat segíthet a sport, hisz minél több dologgal foglalkozunk az életünkben annál stabilabb lesz a személyiségünk, és ha valamelyik területen változás következik be (pl. elveszítjük a munkahelyünket), de más területek (sport, magánélet, hobbi, stb.) megmaradnak „kapaszkodónak”, jobban átvészeljük a stresszes élethelyzeteket és az újrakezdés lehetőségét látjuk a változásban, nem pedig a világvégét.”

Egyénre szabott sportolás

Amikor a fitnesz-terem felé vesszük az irányt a legfőbb motivációnk elsősorban a felesleges kilóink lefaragása, vagy az alakunk formálása. Ám a kitartó edzések eredményeit csak hosszú idő múlva tapasztaljuk meg, míg a mozgás örömét azonnal átélhetjük és a jobb közérzet minden edzés alkalmával garantált. Viszont szakértőnk hangsúlyozza, hogy ha a sportolás hosszútávú testi-lelki jótékony hatásait szeretnénk megtapasztalni, meg kell találnunk az önmagunkhoz legjobban illő sportágat, mert csakis ekkor tud a személyiségünk kiteljesedni benne és fejlődni általa. Ugyanis a belső tulajdonságaink alapján választott sporttípus erősíti domináns személyiségvonásainkat, vitalizál, örömmel tölt el és a munkavégzésünk során ezeket az előnyöket kamatoztathatjuk.

Sport, munka, személyiség – Kihez mi illik?

Sokat elárul a személyiségünkről, hogy milyen sportágat végzünk szívesen. A sportág-választás alapján a munkavégzés minőségére is következtetni lehet. Lássunk néhány gyakori jellemzőt!

Az egyéni sportokat kedvelők általában introveráltak, zárkózottabbak – őket az elmélyültebb, precízebb munkavégzés jellemezheti.

A csapatban sportolókra jellemző lehet a nyitottság, a közlékenység – ők hatékonyan tudnak egy közösségben, egymásra utalva dolgozni és szeretik az intenzív kommunikációt igénylő feladatokat

Akik az egyhangú mozgásformákat részesítik előnyben, mint a futás, úszás, biciklizés (aerob mozgásforma), a munkahelyükön is feltételezhetően jól tűrik a monotonitást, a beszabályozottságot. A rendszeres monoton sporttevékenység révén fejlődik az állóképességük, a kitartásuk és később fáradnak el.

Aki a robbanékonyságot igénylő, rövid ideig tartó, nagy erőkifejtést igénylő sportokat űzi szívesen (anaerob típusú – kondi, rövidtáv futás, stb.), az a nagy koncentrációt igénylő munkafeladatokat végezheti ökéletesen.

Akik kint a szabadban szeretnek sportolni, vágynak a szabadságra, az önállóságra, szeretik a kihívásokat – ők a munkájukban is inkább a kreatívabb, projekt jellegű feladatokat kedvelhetik.

Akik szívesen sportolnak bent, a munkakörükben is jobban tűrik a korlátokat, hierarchiát, szeretik a kiszámíthatóságot.

Aki szívesen próbál ki extrém sportokat (rafting, szikla- és falmászás, bungee jumping), az lehet ingerkereső személyiség, aki a munkája során is a kihívásokat és a kockázatot keresi.

Sportos cégek

Napjainkban a multinacionális vállalatok és a nagyobb cégek egyre nagyobb figyelmet fordítanak dolgozóik fitten tartására, ezért sok munkahely saját konditermet üzemeltet, vagy fitneszbérletet biztosít a kollégáknak, ezzel ösztönözve őket a sportos életmód követésére. A cégek gyakran szerveznek családi sportprogramokat, ahol a mozgás örömét hangsúlyozzák, vagy a munkatársak a fizikai képességeket mérik össze. Némelyik cég sportrendezvényeket és versenyeket támogat ezzel is hangsúlyozva szervezetük elköteleződését az egészséges életmód és a mozgás iránt. Persze itt az elsődleges cél a reklám, de emellett az emberek fejében a cég és a sport között kapcsolat alakul ki.

Az USA-ban léteznek egyéni edzésprogramokat kínáló fitnesz-weboldalak, amiket olyan elfoglalt üzletembereknek kínálnak, akiknek a munkájuk mellett nem jut idejük a testmozgásra, de hajlandók pénzt áldozni egy virtuális tréner szolgálataira. Regisztráláskor egy hosszú kérdőívet kell kitölteniük, melyben rákérdeznek a korukra, testsúlyukra, korábbi betegségeikre, fizikai állapotukra és arra is, hogy milyen eszközök állnak rendelkezésükre az irodában és milyen körülmények között fognak edzeni. Napközben már 10 perc szabadidő elegendő ahhoz, hogy ellátogassanak a weboldalra, bepötyögjék a jelszavukat és végezhessék az egyénre szabott feladataikat. A szolgáltatás ára havonta 30 és 300 dollár között mozog. Részleteket angolul olvashatsz a www.plusoneactive.com és a www.fantasyfit.com oldalakon.

A cikk megjelent a Wellness Magazin októberi számában Pekár Dóra írásában.

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial