Sportoló gyerekek menedzselése

By 2010.05.02. március 2nd, 2019 Szemezgetések

Tisztelt G.E.! Gyermekeim asztaliteniszeznek. Egy meccsen belül képesek három különböző személyiségként, három különböző motivációval játszani. Vesztes helyzetből fordítanak, egyenlítenek, de a győztes poén még várat magára. Hogyan tudnám megsegíteni őket ebben a helyzetben? Gond még az is, hogyha zsinórban játszanak több meccset, akkor nem tudják elengedni az előző meccs élményét, és annak a hatása alatt képesek a következőt elveszíteni.

Kedves Olvasó!
Levelét olvasva, sok további kérdés merült fel bennem a gyerekeivel kapcsolatban, pl. hány évesek, stb. Ezek fontos információk lennének. Így általánosságban tudnék csak válaszolni.

A „győztes poén” elérését segítheti: ennek elképzelése előzőleg. Sportolókat versenyekre szokták úgy felkészíteni a fizikai edzés mellett, hogy elképzeltetik velük a meccset, a teljesítményt, és ez sokat segít a versenyre való ráhangolódásban.
Agykutatások ilyen vizualizációnál ugyanolyan aktivitást mutattak az agyban, mint a fizikai végrehajtás mellett. Tehát ez a módszer „tréningezi” az agyat az eredmény elérésére.

Másrészt azt javasolnám, hogy a sportban inkább az élményt magát hangsúlyozza a gyerekeinek,( mert a sport életforma, amely formálja és fegyelmezi a személyiséget, gazdagodunk általa) és tanácsolja azt nekik, hogy kevésbé „hajszolják” a győzelmet, mert a nyereség elengedése, és az élmény teljes átélése magasabb teljesítmény elérésére sarkallhat.
(Ha elengedünk és nem akarunk görcsösen valamit, akkor valóra válhat.:-)

Az előző meccs után a következőre való ráhangolódás mindenképpen valamilyen lazító technikával könnyíthető meg. Erre lehet tanulni különböző relaxációs módszereket.
Vagy még megoldás lehet valamiféle szimbolikus „átvezetés” a következő megmérettetésre, pl. egy turmix elfogyasztása, vagy egy rövid séta, stb, tehát bármi, ami segít az előző meccs elengedésében, és ezt mindig egyénileg kell kifejleszteni.
Sok sikert kívánok Önöknek a továbbiakban, üdvözlettel, Gazdag Enikő

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial