Újrakezdés

By 2016.02.28. március 4th, 2019 Blog

Sokszor kerülünk olyan élethelyzetbe, amikor úgy érezzük, hogy szükségszerűen váltanunk, változtatnunk kell, és ez elbizonytalanít minket. A váltás elkerülhetetlen volta érintheti bármelyik életterületünket: a munkánkat, a párkapcsolatunkat, hobbijainkat, az életmódunkat.
Miből érezzük, hogy elkerülhetetlen a változtatás?

Nagyon sok jel utalhat arra, hogy „megcsömörlöttünk” egy bizonyos életterületen, pl. már nem ad energiát, inkább elvesz (kiürült, elhidegült párkapcsolat, unalmas munka, „már megint be kell menni” érzés, monoton hobbi végzése, „már megint ugyanazok a gyakorlatok ” érzés), fásultnak és üresnek érezzük magunkat, elfáradtunk, depressziósak vagyunk, kiégtünk, titkon arról álmodunk, hogy talán jobb is lehetne.
Mit tehetünk, hogy képesek legyünk változtatni?

Az első és legfontosabb, hogy higgyük el magunkról, hogy képesek vagyunk változtatni, sőt tudjuk is a megoldást, hogy hogyan. Mindenkiben van egy kép arról, hogy mit tenne akkor, ha elég bátor, elég magabiztos lenne. Ez képzeljük el magunknak, hogy a vágyott állapot milyen lenne számunkra, hogyan nézne ki. Pl. egy boldog, kiegyensúlyozott párkapcsolat miben különbözne a jelenlegitől, mit kéne változtatnunk hozzá. Pl. Ha nem működik az intimitás a párjával, milyen lenne ez ideálisan. Ha meghatároztuk, hogy mire is vágyunk, kijelölhetjük a lépéseket. Elmegyünk párterápiára, szervezünk egy közös hétvégét a párunkkal, tanácsot kérünk olyan barátoktól, akiknél ez jól működik, stb.
Ha úgy érezzük, hogy mindent megtettünk azért, hogy elérjük az ideális állapotot a kapcsolatunkban, és továbbra sem tesz boldoggá minket, ragaszkodjunk a vágyott képhez és legyen erőnk lezárni a nem működő mintát, és újat kezdeni.

Miben segíthet a szakember, a pszichológus?
Az a tapasztalatom, hogy nagyon sok embernek a legnagyobb gondja az, hogy a problémáit senkivel sem tudja megosztani, egyedül van velük, nincsen „kapaszkodó” számára. Ilyenkor eljön hozzám, és már az, hogy megfogalmazhatja a gondjait, érzéseit felszabadítóan hathat, tehát az első lépést már megtette ezzel a változtatás felé.
Azoknak az embereknek akiknek van támogató baráti körük, úgy érezhetik, hogy a barátok elfogultak velük, és azt mondják, amit ők hallani szeretnének. Ilyenkor jól jön számukra az objektív „szem”.
A terápiás cél megfogalmazása az első ülésen már beindítja a változást, hiszen el kell képzelni a kliensnek, hogy milyen is lenne a vágyott állapot számára, ami felé tart.
A további közös munka a kliensnek kapaszkodót, reményt, erőt és tudást ad, felismeréseket önmagáról, megtanulja egy kicsit más perspektívából látni a helyzetét, és elindít olyan belső folyamatokat amik megérlelik a változást.

Keressen bizalommal,

Gazdag Enikő pszichológus, pár- és családterapeuta

 

 

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial