Párterápia(GE) – Párkapcsolati Tanácsadás

Keressen megoldást a párkapcsolati konfliktusaira a párterapeuta pszichológus segítségével!

A hozzám segítségért fordulók jelentős részénél a megoldásra váró probléma valamilyen párkapcsolati, vagy azzal összefüggő konfliktusra vezethető vissza, annak gyökere a kapcsolatban kialakult diszharmóniában keresendő. Ezekben az esetekben a pár között felmerülő konfliktus helyzet pontos feltérképezésére, megismerésére és megértésére a leghatékonyabb módszer a Párterápia – Párkapcsolati Tanácsadás

Mi is az a Párterápia – Párkapcsolati Tanácsadás?

A Párterápia egy olyan pszichológiai tanácsadási forma, ahol a párok kapcsolatában megjelenő problémákat és konfliktusokat tárjuk fel és tudatosítjuk. A párterápia alkalmával a pár mindkét tagja egyszerre, két pszichológus közreműködésével van jelen az ülésen, melynek időtartam 60 perc. A két pszichológus jelenléte a pár egyes tagjai iránt kialakulható érzelmi bevonódás elkerülése végett és a tanácsadás során, a pártatlanság megőrzése miatt elengedthetetlenül szükséges.

Milyen párkapcsolati problémák esetén forduljak párterapeutához?

  • Párterápia - Párkapcsolati TanácsadásMiért vitatkozunk folyton egymással minden kis apróságon?
  • Elváljak vagy legyek türelmesebb a társammal? Van még remény az együtt maradásra?
  • Megcsalt a Párom. Elhagyjam vagy próbáljuk újrakezdeni a kapcsolatunkat?
  • Hogyan tudjuk a problémáinkat úgy rendezni, hogy a gyerekeknek is a legjobb legyen?
  • Hogyan legyünk egy család úgy, hogy mindkettőnknek van már gyereke?
  • A kapcsolatunk kiégett, elhidegültünk egymástól. Mitévő legyek, hogy újra élvezhessem az együttlétet

 

Mire figyeljen mielőtt Párterápia mellett dönt?

 

  • A párterápia eredményességéhez szükséges, hogy a pár mindkét tagja elkötelezett legyen a párkapcsolatuk problémájának megértése iránt, és ezért vállalni kell a párterápia során felszínre kerülő érzelmeket és konfliktusokat.

 

  • A párterápia sikeressége nem azonos a pár jövőbeni együttmaradásával, hanem némely esetekben a szétválásuk vezet a konfliktusuk megoldására.

 

  • A Párterápia hatékonyságához mindenképpen szükséges, hogy 2 pszichológus foglalkozzon a párokkal az ülések során! Ez a feltétele annak, hogy a terápia során az objektív szemlélet megmaradhasson a pszichológusok részéről.

 

  • A Párterápia eredményeit 5-10 alkalom után érezheti a pár, mikor a problémák tudatosulása már és a változás elkezdődik a kapcsolatukban. Ennél rövidebb idő alatt érezhető változásokat garantálni nem lehet.

 

Mi történik Párterápia (GE) során?

A Párterápia a családi és párkapcsolati konfliktusok terápiás feldolgozását jelenti. A családi élet, a párkapcsolat minden szakaszának megvannak a maga “fordulópontjai” (összeköltözés, esküvő, gyerekszületés, stb.) amelyek változást hoznak a párok életébe, és ezeket a párok megoldhatják jól, sikeresen, és gazdagodhatnak általa, vagy rosszul, és akkor tanácsadásra, segítségre, támogatásra szorulnak.

A terápiában egy olyan kommunikációra tanítjuk a párokat, amellyel ők nyíltan és őszintén tudják a problémáikat megbeszélni, a másik megértését és elfogadását tartjuk szem előtt, emellett együttműködésre, mindkettőjük számára elfogadható kompromisszumok megkötésére vezetjük rá őket, és a megjelenő negatív érzéseket, haragot megismertetjük velük, közösen megkeressük az okát, és a problémák megoldásában nyújtunk támogatást. A beszélgetések során a kapcsolat erősségére, pozitív oldalaira világítunk rá, ezáltal a pár kiteljesedik, mert megérzik, hogy ők ketten képesek kimászni a válságból, hogy ketten együtt képesek megújulni, fejlődni. A Párterápia (GE) jelenre és a jövőre fókuszál, megkezdéséhez mindkét fél motivációja szükséges, hogy akarja, és benne legyen a változtatási, fejlődéss folyamatban.

 

A párterápia elkezdésével már megtette az első lépést a párkapcsolati konfliktusainak rendeződése érdekében

 

Hogyan zajlik a Párterápia(GE) ?

ListDotEgy alkalom 60 perc, és általában 5-10 alkalom elősegíti a változást, a fejlődést és a tudatosulást. Az első beszélgetés mindig az “ismerkedésé”, ezalatt mi szeretnénk minél teljesebb képet kapni a pár működéséről, a kommunikációjukról, és az esetleg köztük zajló játszmákról. A pár megismerhet minket, benyomásokat kaphat, és természetesen a felénk irányuló érzéseknek is jelentőségük van, hiszen ezek projekciók (kivetítések), ezeket is felhasználjuk a terápia során, visszajelezzük a kliensek felé. A terápia egy “biztonságos tér”, ahol mindennek jelentősége van, és mindent ki is lehet mondani. Nem értékelünk, tehát a párnak megvan a szabadsága arra, hogy bármit elmondhasson, amit fontosnak érez.

ListDotAz első óra végén javaslatot teszünk arra, hogy mit gondolunk hogyan menjünk tovább, és a pár is visszajelez felénk, hogy szeretne-e velünk tovább dolgozni. Ezután kitűzünk egy közös célt (ők fogalmazzák meg), és ez irányba fogunk továbbmenni. Az óra végén feladatokat kapnak, a problémájuk megoldására irányulva.

ListDotA további alkalmakkor első lépésben meghallgatjuk, hogy “mit hoz” a pár az órára, milyen új problémák merültek fel, mi foglalkoztatja őket jelenleg, és az óra második részéban a cél elérésére fókuszálunk különböző módszerekkel.

ListDotNéhány alkalom után összegzünk, hogy a cél függvényében hol tartunk jelenleg, mit kell még tenni a cél eléréséhez.

ListDotAkkor ritkítjuk a találkozásokat, ha a pár már érezhetően jól működik együtt, képes már maga irányítani a köztük zajló folyamatokat. Az mindig érződik, hogy mikor nincsen már ránk szükségük, mert megtanulták a párterápia által maguk megoldani jól a nehezebb helyzeteket is, tehát a párkapcsolatuk menedzsereivé váltak.

 

Forduljon hozzám bizalommal !

Amennyiben további kérdése lenne a párterápiával kapcsolatban, vagy szeretne időpontot kérni, kérem, hogy a Gazdag Enikő Pszichológus Elérhetőségei oldalon található kapcsolatok valamelyikén keressen meg, hogy válaszolni tudjak kérdésére, megkeresésére.