Lássunk kihívást a pályamódosításban!

Hogyan tudunk könnyen állást keresni? Milyen kompetenciákra van mindehhez szükségünk?

PályamódosításNapjaink gazdasági helyzete sokunkat rákényszerít arra, hogy állást változtasson, keressen vagy alapvetően újraértékelje azt, hogy mihez is szeretne kezdeni.. Ebben láthatunk lehetőséget, kihívást is arra, hogy váltsunk, új vizekre tereljük az életünket, és azt csinálhassuk, amit szeretünk.

Elkeserítő, ha egyik napról a másikra elveszítjük a munkahelyünket, és úgymond a “Sors” rákényszerít minket arra, hogy újradefiniáljuk a pályánkat, céljainkat. Ebből a krízisből kikerülhetünk pozitívan is, ha meglátjuk benne azokat a lehetőségeket, amelyek előrébb visznek minket, és fejlődhetünk is általa.

Ebben a megváltozott élethelyzetben nagyon sok kérdés merülhet fel bennünk, amelyek megválaszolása egyrészt önismereti munkát igényel, másrészt szakember (pszichológus, pálya-, karrier tanácsadó) segítségét is igényelheti. A tanácsadó az álláskeresési folyamat különböző lépéseiben is támogatást nyújt.

Mik is ezek a lépések?

  • Merre és hova menjek? Mihez van kedvem? Szükségem van-e átképzésre? Ezek a kérdések a legfontosabbak, hogy tisztában legyünk avval, hogy mit is szeretnénk csinálni, milyen területek keltenek érdeklődést bennünk. Minden emberben van egy “irány”, amely felé szívesen indulna, vagy egy érdeklődési terület, amely aktiválja az energiáit. Ha erre az “útra” rátalálunk, már csak el kell indulnunk rajta.

Ezek a belső erőforrások, motivációk sokféle módszerrel feltárhatóak, pl. interjúkkal, tesztekkel, stb és ezek később alapjául is szolgálhatnak a karriertervezésnek is.

  • Önmagam definiálása: Milyen vagyok? Mik az erősségeim, és mik a gyengeségeim? Milyen tevékenységeket preferálok? Milyen lenne számomra az ideális munkakörülmény? Csapatban dolgozom jól vagy egyedül? Hogyan oldom meg a konfliktusokat?

Számtalan kérdés, amely felmerül önmagunkkal kapcsolatban, és ezek megválaszolásához elsősorban önismereti munkára van szükségünk. A személyiség feltérképezése könnyen megvalósítható külső segítséggel, tanácsadó igénybevételével.

  • Milyen módszerrel érjem el a kitűzött célt? Milyen a jó önéletrajz? Hogyan írjam meg úgy, hogy minden lényeges információ szerepeljen benne? Hogyan szerezzem meg “álmaim” állását? És hol találok rá egyáltalán? Milyen fórumokon tudok “böngészni”? Hogyan viselkedjek az állásinterjún? Miképpen tudom a helyzet adta szorongást a hasznomra fordítani?

Ezekre a lépésekre vannak jól bevált technikák, módszerek, amelyek növelik az álláskeresésünk hatékonyságát, és önbizalmat építenek bennük, hinni fogunk abban, hogy képesek vagyunk megtervezni, előkészíteni és megvalósítani karrierünk tudatos ápolását.

Vegyen részt személyre szabott tanácsadáson, ahol egyénileg felkészítem Önt arra, hogy kompetens, rátermett álláskereső lehessen, aki tisztában van az erősségeivel és a céljaival.

Bármilyen kérdés esetén szívesen állok a rendelkezésére.