Cikkek

Nők Lapja Psziché – Családi fotóalbumok

 

A családi emlékek, a generációról generációra öröklődő minták és hiedelmek fontos részét képezik az egyén személyiségének. A családi mítoszok  és örökségek által formálódik az élethez való hozzáállás, a párkapcsolat, a szülővé válás, stb. Pl. egy katona családban fontos érték a fegyelmezettség, szigor, a gyerekek is gyakran ebben a szellemben nevelkednek. Ezért a családi képek mesélhetnek az illető örökségeiről, személyiségéről, ami nagyon hasznos adalék lehet az egyéni vagy párterápiában.

Viszont a képek mindenki számára láthatóvá tétele sok buktatót rejthet magában, érdemes inkább csak egy szűk kör számára felfedni. A világhálón csak olyan információt osszunk meg másokkal, ami személyes adatokat nem tartalmaz,és a családtagok is beleegyeztek a közzétételben. A régi családi képeket őrizzük meg egy szűk kör számára.

 

 

NokLapjaPsziche_Csaladi_Fotoalbumok

Blikk – Idős korban utolér a boldogság

Az élet közepén, 40-50 éves korban szükségszerű fejlődési folyamat, hogy elérjék az emberek a harmóniát, lelki békét. Az életközépi krízis tapasztalataim alapján, már 36-37 éves kortól elkezdődik, és jó pár évig tart. Egyeseknél később kezdődik, de a jellemzője ennek a szükségszerű krízisnek, mindenkinél ugyanaz. Az egyén, aki már általában elérte a pályája csúcsát, gyerekei vannak, párkapcsolati tapasztalati (házasság, akár több is, válás stb.), a belső világa felé fordul, és értékválságba kerül. Újraértékeli, hogy mik a fontosak számára az életben, mely normák, értékek mentén szervezze a következő 40 évét. Gyakran ilyenkor fordulnak az emberek a spiritualitás,, vallás felé, fontosabb lesz a belső, lelki munka  mint a külső, anyagi értékek. Ez egy hasznos életkori krízis, amely újra értemet adhat az ember életének.

Blikk_Boldogsag

Psziché – Nők egymás ellen

Napjainkban közkedvelt és aktuális téma a szerelmi háromszög. Klienseim és ismerőseim körében számtalan kérdést vet fel, hogy vajon az a férfi, vagy az a nő, aki belekerül egy ilyen helyzetbe, mekkora mértékben hibás? Hibás egyáltalán? Vagy mi lehet az ő felelőssége abban, hogy elszenvedőjévé válik egy szerető kapcsolatnak?  Ki a hibás, a feleség, a férj, vagy a szerető?

Ezekről a kérdésekről készült egy remek cikkünk a Nők Lapja Pszichében, Lénárt Lénivel.
Én nem abból a szempontból közelítettem meg a kérdést, hogy ki a hibás, és van-e egyáltalán hibás. A szerelmi háromszögben mindhárom szereplő felelős azért, hogy belekerült. A párkapcsolatokba akkor kerülhet bele egy harmadik személy, ha az valami miatt nem működik harmonikusan (szexuális problémák, őszinteség hiánya, stb.) A megcsaló a megcsalással “jelez”, hogy valami nem stimmel, hiányzik számára valami, sokszor ez a “jelzés” minőségi változásokat indíthat el a kapcsolatban, és újra egymásra találhatnak a felek. Párterápiákon ez gyakori téma, amivel jönnek hozzám. A szerető sokszor nem számol azzal, hogy a férfi benne marad az alap kapcsolatban, bár vannak olyan esetek is, ahol a férfi a külső kapcsolatot választja, ilyenkor már ő nem akar a házassága megmentésén dolgozni. A szerelmi háromszög minden résztvevő számára feszültségekkel teli helyzet, és legtöbbször szülői minták köszönnek vissza benne.A megcsalásos párterápián, amennyiben mindkét fél megmenteni szeretné a kapcsolatot, feldolgozzuk  kapcsolat történetét, és az okokat, amik a félrelépéshez vezettek. Ezután dolgozunk a közös együttes jövő kialakításán.
PSZICHE-Nok_egymsas_ellen

Blikk – Hol lakik az önzés

A Blikk cikkében arról beszélgettünk az újságíróval, hogy vajon az önző viselkedésnek van-e biolóigai alapja? Tapasztalatom alapján az önzőség, amit én a cikkben a nárcisztikus személyiséggel vonok össze, elsősorban gyerekkori sérülés kapcsán alakul ki. Az ilyen személyek gyerekkorban páncélt húznak a külvilág érzelmi sérülései ellen, de belül megmarad a sérülékenységük. A külvilág számára sokszor önzőnek, és érzéketlenek tűnnek, a sikerek érdekében hajlamosak lehetnek “átgázolni” másokon. Krízisek és traumák az ilyen személyt az élete során önvizsgálatra késztetheti,, és akkor tud változni, vagy szakember segítségével felvállalni a sérülékenységét.

Blikk-Hol-lakik-az-onzes

Ridikül – Örök fészekrakók

Az állandó költözés oka a személyiségben, vagy a család dinamikájában rejlik. Vannak “örök nyugtalan” emberek, akik az állandó ingerkereséssel valamit pótolnak, vagy maga a család nem találja meg a stabilitását. Sokféle ok rejtőzhet a háttérben.

 

Ridikul-OrokFeszekrakok

Story – Megcsalás

A félrelépés mindig egy tünet a párkapcsolatban. A megcsalás oka a pár között lévő kapcsolati problémában rejlik. A kiderülés lehetőséget teremthet arra, hogy a pár elkezdjen beszélgetni azokról a problémákról, amik köztük vannak. Ezután akár megerősödve léphetnek együtt tovább.

 

Story-Megcsalas

Cyber féltékenység – Nők Lapja Psziché

Szakmai gyakorlatom során a leggyakoribb “lebukás faktor” a megcsalás esetén a telefonokon, közösségi portálokon való csetelés, flörtölés. Joggal merül fel a kérdés, hogy hol van az a határ, amibe még beengedhetjük a másikat, megnézheti-e a párunk az e-mailjeinket, beléphet-e a nevünkben bárhová is? Az egyéni határba az is beletartozik, hogy minden embernek joga van a személyes térhez, privát dolgokhoz, de emellett nem rejteget semmit a másik előtt, esetenként “átlátszóvá” teheti magát. A bizalom fontos alappillére egy párkapcsolatnak.

Npszi-Cyber

Hozzunk szabályokat – Bors melléklete

A Bors újság hasábjain jelent meg egy cikk a szülőkről való leválásról, melyben a véleményemet kérdezték a határok meghúzásával kapcsolatban:

 

A szülőkről való leválás minden fiatal életében kardinális kérdés. Ha ez nem sikerül időben, később komoly párkapcsolati konfliktusok forrása lehet. Egy fiatal pár akkor tudja a saját határait a külvilág és a szülők felé meghúzni, ha tudatosan dolgoznak ezen.

HozzunkSzabalyokat-

Elle – Újra a piacon

Karafiáth Orsival arról beszélgettünk az Elle Magazinban, hogy sosem késő újrakezdeni a párkeresést, mindig van remény egy megfelelő társ megtalálására, de a hit és az optimizmus nélkülözhetetlen hozzá. Aki önmagával rendben van, nagy eséllyel találja meg hasonlóan kiegyensúlyozott párját. Ami “bent, az van kint”, ha beül az illető tudja, hogy kit keres, és hisz benne, hogy meg is találja őt, akkor bármilyen életkorban beteljesülhet a vágya.