Babavilág Barczai Gabival – Hogyan altassuk el a kisbabákat?

By 2010.11.02. március 4th, 2019 Blog

Októberben a TV2 Babavilág-ban jártam, ahol Barczai Gabinak (Naplós riporter) adtam tanácsot 7 hónapos kisfia altatási problémáival kapcsolatban.

Emlékszem, amikor a kislányom volt kisbaba, már akkor is gyakori kérdés volt az anyukák körében, és szinte heti rendszereséggel kapok ilyen témájú leveleket a neten, hogy hogyan lehet megtanítani aludni egy pár hónapos babát.

BabavilágNagyjából fél éves kor után képessé válik a baba gyomra arra, hogy egész éjszakára tartalékoljon, így az éjszakai felébrédesek ilyenkor már jórészt más okból történnek.
Ilyen okok lehetnek, pl.: a fogzás, mint Barczai Gabi kisfiánál, de lehet egyszerűen csak valamilyen diszkomfort érzet, pl.: lecsúszott a takaró, kisesett a cumi, stb.

Azt szoktam javasolni az anyukáknak, hogy éjszaka, ha megébred a baba, ne rögtön az etetés legyen az első lépés, hanem félhomályban, érdemes megpróbálni: visszatenni a cumit, megpuszilni a babát, betakargatni, esetleg egy korty innivalót adni neki, és az esetek jórészében ez segít a további alvásban.

Eben a korban nekünk kell megtanítani a babát arra, hogy mi a különbség a nappal és az éjszaka között, így ha az éjszaka közepén felkapcsoljuk a villanyt, azt hiszi, hogy elkezdődött a nap, ő is szinte teljesen megébred és nagyon nehéz lesz visszaaltatni.
Ezért érdemes éjszaka enyhe fénynél halkan megnyugtatni a babát, és így megtanulja, hogy az  éjszaka az alvásról szól.

Nagyon fontos még az, hogy már nagyon korán a babát rendszerességhez szoktassuk, ami azt jelenti, hogy az esti szertartás mindig minden nap nagyjából ugyanúgy történjen, és ne tartson tovább 3/4 óránál.

Az esti szertartás része lehet: a fürdés, mese, babamasszázs, kis játék, etetés, stb., de utána következtesen érdemes a babát a saját ágyába fektetni. Pár perc simogatás, puszi után hagyjuk magára, ha sírni kezd, menjünk be, nyugtassuk meg, de jöjjünk ki újra, és ezt mindaddig folytassuk, amíg el nem alszik.

Nagyon fontos az, hogy a baba előbb-utóbb megtanuljon egyedül elaludni, hiszen ez egy fontos képesség a jövőre nézve is.
A rendszeresség kapaszkodót ad a babának, tudni fogja mikor mi következik, és egészen az óvodáskor végéig kitarthat az esti ágyba fektetési időpont (pl. 8 óra), és így nem lesz ezzel probléma.

Szívesen válaszolok további kérdésekre! Írjatok!
Sok sikert a babák altatásához!
Gazdag Enikő

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial