Miért jó, ha kamaszgyerekünk van?

By 2019.09.19. Blog

Nagyon sok cikket írnak a kamaszokról, főleg arról, hogy milyen nehéz velük ez az időszak és hogyan élhető túl. Én ennek az ellenkezőjét tapasztalom, és ezt megosztanám az olvasóval, és legfőképpen azt, hogy milyen pozitív is lehet egy kamaszgyerek, elsősorban lány számunkra (lányos anyaként).

Vegyük számba:

– Újra megtanulunk öltözködni. A közös shopping-olások során kapunk egy új szemléletet arról, hogy mi a menő és mi a ciki, hogyan hajtsuk fel a farmer szárát, és tűrjük be vagy ne a felsőt. Ha jó napunk van, talán még a nővérének is néznek.

– Megtanulunk olyan alkalmazásokat használni a telefonunkon, amikre sosem gondoltunk. Pl.: Mire jó az Instagram, mi az a TikTok, stb.

Én számtalan előnyt látok kamasz anyukaként a mobiltelefonban, ellentétben más szülőkkel, akik inkább veszélytől tartanak, pl. hogy merre jár a gyerekünk, kvázi bármikor utolérhető, könnyen tájékozódnak a közlekedési eszközökről, utcákról, stb. Nagy előnye továbbá, hogy bármilyen új közösségbe kerülnek, azonnal fellelik egymást a közösségi portálokon és már azelőtt megismerik egymást szinte, mire találkoznak.

– Szuper jókat lehet velük beszélgetni.

És van is rá hatalmas igényük! Élvezzük, hogy csacsog a lányunk, valahol még nagyon “baba”, a másik oldalról meg nagyon is érett, mély a gondolkodása. Pletykáljunk vele, ha kell, adjunk szerelmi tanácsokat. Sosem mondjuk meg neki, hogy mit csináljon, csak hallgassuk meg, és osszuk meg vele a tapasztalatainkat, hogy mi is voltunk kamaszok és sérülékenyek, sőt talán még ma is kicsit, és támogassuk őt, ha szüksége van rá.

Ha meg szerelmes, engedjük, élje meg, nem tudjuk megóvni őt úgysem a pofonoktól, hisz ezekből tanul.

Ha a szülő érzelmi támasz a kamasz gyerek számára, tehát a serdülő mindent megoszthat vele feltétel nélkül, ez lesz a legnagyobb megtartó erő számára.

Azok a gyerekek keverednek “rossz” társaságba, akiknél érzelmileg elérhetetlen a szülő.

– Elutazhatunk pár napra úgy nélküle, hogy közben a kamasz gyerekünk megeteti a háziállatokat, rendben tartja a lakást, tehát tanulja a felelősséget és ráadásul még élvezi is, hogy megbízunk benne.

– Mi magunk is újra picit kamaszok lehetünk érettebb fejjel.

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial