Sorozatfüggőség és filmterápia

By 2020.04.30. Blog

Mióta nem csak akkor és azt tudunk nézni, amit épp levetítenek a tévében, teljesen hozzászoktunk, hogy kedvünkre böngészhetünk a sorozatok és filmek között. Akkor, amikor akarunk, és azt, amit csak szeretnénk. De belegondoltál már abba, mi az oka annak, hogy ennyire magával rántanak ezek a műsorok, és sokszor még napközben, a munkahelyünkön is ezeken jár az eszünk?

Vékony a határ

Mielőtt alaposabban belemegyünk a témába, érdemes elgondolkodnod azon, napi szinten te hány filmet és sorozatot nézel meg. Automatikusan nyúlsz a táviránytóért, ahogy belépsz az ajtón, vacsora közben is nézel egy epizódot, és este biztos, hogy egy filmre vagy sorozatra alszol el? Noha ártalmatlan dolognak tűnik, sokszor ezek könnyedén átcsúsznak valamibe, ami már a hétköznapi életünket is befolyásolni tudja, sokszor észrevétlenül. A sorozatfüggőséggel kapcsolatban gyakran gondoljuk azt, hogy „ugyan, én tudom, hol vannak a határok”, és azzal érvelünk, hogy ha valami boldoggá tesz minket, miért kéne felhagynunk vele? Természetesen erről szó sincs, amíg az egészséges határokon belül mozgunk, és nem lép át a sorozatok iránti rajongásunk egyfajta függőségbe.

Addiktív műsorok

Ez ugyanis létező probléma. „Sorozatfüggőség esetén az illető gondolkodása elkezd ekörül forogni. Szabályozza, hogyan intézi a dolgait és a munkáját, a célja pedig az lesz, hogy minél előbb hazaérjen. De az is megesik, hogy akár a munkahelyén is sorozatot néz titokban. Ez ilyenkor már kvázi gátolja a normál életvitelét, hajlamos túl sokáig fennmaradni, hogy még egy részt megnézzen, emiatt pedig keveset alszik. Sőt, van, hogy elhanyagolja magát, nem sportol, még enni is elfelejt (ez a számítógépfüggőknél gyakran előfordul), nem foglalkozik a gyerekeivel, párjával, környezetével, mert a gondolkodása csak a sorozatok körül forog. Előbb-utóbb teljesen abba a valóságba menekül, és függőjévé válik” – meséli Gazdag Enikő pszichológus, pár- és családterapeuta. Ezt pedig még inkább megkönnyíti a modern technológia, a különböző applikációk, amelyek segítségével reklámok és szünetek nélkül nézhetünk meg bármit, bármikor. „Még a főcímdalt is átugorhatjuk, így folyamatosan tudnak menni az epizódok. Nem kell energiát belefektetnünk abba, hogy áttekerjük a reklámokat, megvárjuk az új részt vagy megkeressük azokat, így még könnyebben kialakulhat függőség.”

A valóság elhomályosulása

Persze a kérdés adott: mi lehet az oka annak, hogy valaki szép lassan inkább a sorozatok világába menekül, a saját életéről megfeledkezve? Talán téged is meglep, de gyakran olyan problémák állhatnak a háttérben, amit nem feltétlenül ismerünk be magunknak. „Általában véve a szenvedély hiányzik ilyenkor az adott személy életéből. Egy vagy több olyan tevékenység, amit szenvedélyesen végezhetne, a sorozatokkal pedig ezt a hiányt próbálja meg pótolni. Itt képes megélni azt az örömet és izgalmat, amit a való világban nem tud megtalálni” – nyilatkozta Gazdag Enikő. Ha te is úgy érzed, hogy mostanában túl sok időt töltöttél a sorozatok világában, hétvégente baráti programok helyett a tévé a társaságod, érdemes átgondolnod, mi az, ami valójában hiányzik az életedből, esetleg párkapcsolatodból.

Filmek és a figyelem

Ami a filmeket illeti, Gazdag Enikő úgy véli, inkább a sorozatoknál gyakoribb a függőség, hiszen ott a karaktereket előbb-utóbb megismered, kötődni kezdesz hozzájuk, és érdekelni fog, hogy mi történik velük. Azonban így is biztosan tudnál mondani néhány filmet, ami annyira magával ragadott, hogy már legalább tízszer láttad, és még tervezed is megnézni a jövőben. Van bennük valami, ami boldogsággal és izgalommal tölt el, megkedveled a karaktereket, magával ránt a történet és a cselekményvezetés; magad sem tudod, mi, de mégis imádod. Valójában a készítőknek pontosan ez a céljuk, és több trükköt is bevetnek azért, hogy végig fenntartsák a figyelmedet! Ezek közül az egyik a Flynn-effektus: ahogy az emberek IQ-szintje növekedett az elmúlt évtizedek során, úgy változtak az igények is a filmekkel kapcsolatban. Míg korábban kevesebb akció történt egy-egy képkockában, hogy az emberek biztosan megértsék, mi történik, addig most már a készítők rájöttek, hogy erre nincs úgy szükség, és inkább a gyorsaságra, a jelenetek dinamizmusára koncentrálnak. Ezzel pedig sokkal jobban odavonzzák a figyelmed a képernyőre, és nem hagynak elkalandozni.

Kétféle világ

A készítők pontosan tudják, hogy egy filmnél két opció lehet érdekes a nézőnek. Az egyik verzió az, ha olyan történetről és karakterekről van szó, akikkel könnyedén azonosulunk, mert mi is átéltünk hasonló helyzeteket, esetleg magunkra ismerünk bennük, és úgy érezzük, ez akár rólunk is szólhatna. A másik verzió az, ha olyan világokba, eseményekbe kalandoznak el minket, ami kiszakít a hétköznapokból, és messze nem hasonlít a saját életünkre. Így egy kis időre elfeledkezhetünk a problémáinkról, és izgalmasabbnak érezhetjük az életünket is. Szinte biztos, hogy nálad is változó, mikor melyikre van igényed. Akárhogy is, ezek még jótékony hatással is lehetnek a lelki világunkra, sőt, már szakértők is úgy vélik, hogy a gyógyulásban is hasznos eszközzé válhatnak.

Filmterápia a lelki gondokra

Ebből kifolyólag talán nem meglepő, hogy már létező fogalom lett a filmterápia is. Ez azt jelenti, hogy amikor valamilyen lelki problémával, krízissel találod szembe magad, a szakértői segítség mellett a filmekkel is megpróbálnak támogatást nyújtani, hogy megtaláld a megoldást. „Ezt elsősorban inkább gyerekeknél szokták alkalmazni mesékkel. Ez a módszer áttételesen vagy szimbolikusan megoldást adhat vagy rávezethet egy bizonyos megoldásra a történet alapján” – meséli a szakértő. A filmterápia segíthet abban, hogy meglásd a félelmeidet, érzékeld, hogy nem vagy velük egyedül, és más emberek tapasztalatain keresztül próbálj találni egy megoldást. Miközben nézed a cselekményt, magadra tudsz ismerni a karakterekben, és a saját problémáidat is képes vagy átgondolni a segítségükkel. Ezáltal pedig megtalálhatod a motivációt arra, hogy akárcsak a főszereplő, úgy te is változtass az életeden, pláne úgy, hogy látod a pozitív befejezést. A film megnézése után a szakértők azt kérik a pácienstől, hogy mondja el, milyen hasonlóságokat fedezett fel a karakterek és a saját élete között, mit gondolt a cselekedeteikről, és ő mit tenne a történetet látva. Ugyanezt pároknál is alkalmazhatják: a feladatuk, hogy megnézzék a filmet, ami általában valamilyen kapcsolati probléma köré épül, és mondják el a véleményüket, jellemezzék a karaktereket, és találják meg azt, hol és miben ismernek magukra. Ezek a tanulságok később nagyon hasznosak lehetnek az egyéni és közös problémák megoldásában is. Úgyhogy amennyiben lelki gondokkal küzdesz, érdemes lehet megtalálni azt a filmet, sorozatot, esetleg regényt, amiben magadra ismerhetsz, és közelebb vihet a saját megoldásodhoz.

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial