Veszélyes a 2,5 milliárdos lottónyeremény? (Lottó-láz)

By 2010.03.02. március 4th, 2019 Blog

A Bors  magazin – 2010. június 1-ei számában arról kérdeztek, hogy vajon milyen hatást gyakorol a személyiségre egy ekkora nyeremény, mint amit most megnyerhetünk a lottón: 2, 5 milliárd forint.

„Inkább átok, mint áldás a lottófőnyeremény,
a hirtelen jött milliárdok ugyanis felborítják
az ember értékrendjét, megmérgezik a kapcsolatait.
Ezt mutatja sok külföldi példa.” – írják a Bors-ban.

-” A brazil Fabio de Barros példája:  őt a saját apja akarta megöletni bérgyilkosokkal, hogy rátehesse a kezét a 16 millió dolláros, vagyis 3,6 milliárd forintos lottónyereményére.”

– „Abraham Shakespeare hatmilliárd forintnyi dollárt nyert, négy évvel később egy családi ház betontalapzatában találták meg a maradványait. Az egykori floridai kocsikísérőnek az álomnyeremény megszerzése után bujkálnia kellett kollégái, rokonai és ismerősei elől, egyikük mégis a gyilkosa lett.”

– Michael Carroll jobban járt: a brit lottó 2002-es győztese nyolc év alatt az utolsó fillérig elverte több mint hárommilliárd forintnyi nyereményét. A 26 éves férfi a temérdek pénz nagy részét kábítószerre, szerencsejátékra és prostituáltakra költötte. Felesége elhagyta két gyermekükkel, pénze elfogyott, így munkanélküli segélyre ment, majd vissza kukásnak. ”

Hogyan érinthet vajon valakit egy ekkora, hirtelen jött nyeremény?

– A nagy pénz nagy teher – nyilatkoztam.
– Amikor valakinek milliárdok hevernek a bankszámláján, nehezen tud józan ésszel dönteni. Jobban jár az, akinek mindig is volt mit a tejbe aprítania, ő nem fog ész nélkül költekezni. Ha viszont szegényebb családba érkezik a nyeremény, ott könnyen elszabadulhat a pokol.

– Ráadásul a nagy összeg hallatára megjelennek a „kis segítségre” vágyó ismerősök és ismeretlenek – tettem hozzá az interjúban.
– A legveszélyesebb mégis a személyiség változása: ezentúl minden az anyagiak körül forog. Hasonló ez a valóságshow- k nyerteseihez: többnyire semmijük sem maradt.

Egy ekkora összeggel való gazdálkodás nagyon nagy fegyelmezettséget követel meg a személyiségtől, amire csak nagyon kevesen képesek. Egy ekkora össszeget megnyerni,mindenképpen egy krízis, amit megoldhat valaki jól és megtanul bánni a pénzzel, élete végéig jól tud gazdálkodni vele,  vagy rosszul, és akkor kudarcélmény lesz a vége, elúszhat a pénz.

KIhívás lehet az, hogy hogyan tudja valaki az irányítást, a kontrollt megtartani az életében, még akkor is, ha ennyi pénz „hullik az ölébe”, és akkor kerül ki valóban nyertesen a helyzetből, ha sokat tanul ebből a lehetőségből, kamatoztatja, és a személyisége is gazdagodik általa.

Hogyan lehet „jól” lottónyertesnek lenni? MIt gondoltok? Várom a véleményeket!

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial