Szerető? De minek? – A megcsalás párterápiája

megcsalás

A párterápiák nagy része „megcsalásos párterápia”, ami azt jelenti, hogy a párok életében valamilyen módon megjelent maga a megcsalás ténye vagy a megcsalás lehetősége.

Az emberek nagy része fiatal felnőtt korában hajlamos azt gondolni, hogy „ha szeretem a párom, nem csalom meg”, és fordítva a másiktól is elvárják ugyanezt.

Később a hosszabb párkapcsolatokban, házasságokban az előforduló krízisek nyomán, gyakran mégis megjelenik a harmadik. A megcsaló maga is összezavarodik, hogy miért történt mindez, és kérdések merülnek fel benne, hogy hogyan lesz ezután. A kiderülés után a megcsalt fél  „sérül”, és szerencsésebb esetben felmerül benne a kérdés, hogy hogyan jutottak idáig, és mi a felelősségük kettőjüknek abban, hogy ez megtörtént.

Ha a megcsalt fél kizárólag a másikat hibáztatja, és nem látja a saját felelősségét a történtekben, később gyakran újra és újra átéli a megcsalást a párkapcsolataiban, mert nem érti meg, hogy ő maga hogyan járul hozzá mindehhez. Ha a párok elismerik, hogy 50-50 % a felelősségük a megcsalásban, elindulhat végre közöttük az őszinte kommunikáció, és olyan dolgok is kimondásra kerülhetnek, amik addig a „szőnyeg alá” voltak „seperve”.

A megcsalás „haszna”, hogy felkavarja az állóvizet”, és jó esetben pozitív változások történnek a párkapcsolatban.

A harmadik mindig olyan párkapcsolatokban jelenik meg, ahol van „rés” a pár között számára. Nagyon sok oka lehet a megcsalásnak:

  • – elégedetlenség a párkapcsolattal
  • – hozott minták
  • – konfliktusmegoldási kísérlet
  • – feszültségcsökkentés
  • – túl szoros vagy éppen túl laza párkapcsolat
  • – leválatlanság a szülőkről

A párterápia során annak felderítése zajlik, hogy mi is a történt a párkapcsolat egész folyamata során, ami ide vezetett, ki hogyan élte meg a különböző helyzeteket, mindeközben az érzelmi reakciók kezelése zajlik, és végül a jövőkép megformálása elengedhetetlen a tartós változás eléréséhez. A megcsalt félnek előbb-utóbb a megbocsájtás felé kell elmozdulnia, ezért cserében a megcsaló „megbízhatóvá” teszi önmagát a másik számára, és valamiféle „jóvátétel” formájában kifejezésre juttatja az elköteleződését a kapcsolat iránt.

Nagyon jó érzés olyan párokat látni, akik sikeresen végigmentek egy „megcsalásos párterápián”, és ezután a kapcsolat megerősödött, rátanultak egyfajta tudatos látásmódra, amivel ezután együtt tudják kezelni a köztük felmerülő konfliktusokat, és minőségileg gy magasabb szintű párkapcsolatban élnek tovább.

Gazdag Enikő

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial