E-book II. fejezet — A nárcizmus 7 fő bűne

By 2021.03.29. Blog

Szégyentelenség

A szégyen az, ami a kóros nárcizumus mögött rejlik. Ezt az érzést nem képesek egészséges módon feldolgozni.

Mágikus gondolkozás

A nácisztikusok tökéletesnek látják magukat, ehhez torzításra és illúzióra van szükség: ez a mágikus gondolkodás. Alkalmazzák a projekciót is, hogy az embert másokra vetítsék.

Arrogancia

Úgy tudják visszanyerni önbecsülésüket, ha másokat leértékelnek.

Irigység Úgy biztosítják felsőbbrendűségi érzésüket másokkal szemben, hogy azok képességeit lekicsinylik.

Jogosultság

Úgy érzik, hogy különleges bánásmódra jogosultak, előzékenységet érdemelnek, aminek oka, hogy magukat rendkívülinek látják. Ha valaki ezt kétségbe vonja, az illető a nárcisztikus ember szemében kellemetlen, alkalmatlan embernek tűnik fel. Az akaratukkal szembeszegülés dühkitöréshez vezethet.

Kizsákmányolás

Másokat többféleképp kizsákmányolnak, anélkül, hogy az érzéseiket, érdeklődésüket tiszteletben tartanák. A másik embert gyakran alárendelt pozícióban tartják, amiből a menekülés nehéz, vagy épp lehetetlen.

Elvétett határok

Nem észlelik határaikat, azt, hogy a többi ember különálló, és nem saját maguk kiterjesztései. A többi ember azért létezik a nárcisztikusok szerint, ahogy az ő igényeiket kiszolgálja. Akik ezt megteszik, azokat saját maga részének tekinti, ezeknek az embereknek eleget kell tenniük elvárásainak. A nárcisztikus emberek elméjében nincs határ önmaguk és a többi ember között.

James Masterson (t’) , a főbűnök egyik kidolgozója, széles körben ismert és elismert amerikai pszichiáter

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial